34,6010
36,3916
2.920,55
EN UZUN GECE NE VAKİT 2023? | Dünya’nın dönme hareketi ve eksen eğikliği ile ilgili astronomik bir durum olan en uzun gece, birçok kültürde çeşitli kutlamalara, ritüellere ve şenliklere ilham vermiştir.Kışın başlangıcını simgeleyen en uzun gecenin tarihini merak edenler arama motorlarında ‘en uzun gece ne vakit 2023? 21 Aralık en uzun gece hangi gün?’ sorgulamaları yapıyor. İşte ayrıntılar…
EN UZUN GECE NE VAKİT 2023?
En uzun gece, ülkemizde 21 Aralık 2023 tarihinde yaşanıyor.
21 ARALIK EN UZUN GECE HANGİ GÜN?
2023 yılında 21 Aralık En Uzun Gece, Perşembe gününe denk gelmektedir. 21 Aralık’ı 22 Aralık’a bağlayan gece, yani Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece ülkemizde en uzun gece olacak. Bu tarihten sonra geceler kısamaya ve gündüzler uzamaya başlayacak. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık birebir vakitte yılın en uzun gecesi oluyor.
EN UZUN GECE NEDEN 21 ARALIK?
Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık’ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık’tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla birlikte kimi ülkelerde de yazın yahut kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır.
En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak isimlendirilir. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak uzaklıkta olduğu ana verilen isimdir. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya yahut uzamaya başladığını tabir eder.
EKİNOKS TARİHLERİ
21 Mart
İlkbahar ekinoksu, her yıl 21 Mart’ta meydana gelir. Bu tarihte, Dünya’nın ekvatoru üzerindeki nokta, Güneş’in direkt altında bulunur ve gün ile gece eşit uzunluktadır. Bu tıpkı vakitte kuzey yarımküre için ilkbaharın başlangıcı, güney yarımküre için ise sonbaharın başlangıcıdır.
23 Eylül
Sonbahar ekinoksu, her yıl 23 Eylül’de gerçekleşir. Bu tarihte, yeniden Dünya’nın ekvatoru üzerindeki nokta Güneş’in direkt altında bulunur ve gün ile gece eşit uzunluktadır. Kuzey yarımküre için sonbaharın başlangıcını, güney yarımküre için ise ilkbaharın başlangıcını işaret eder.
21 Haziran
Yaz gündönümü, kuzey yarımküre için en uzun gün ve güney yarımküre için en kısa gün manasına gelir. Bu olay çoklukla 21 Haziran’da meydana gelir. Kuzey yarımküre’de bu tarihlerde güneş ışınları direkt Tropik of Cancer üzerindedir.
21 Aralık
Kış gündönümü, kuzey yarımküre için en kısa gün ve güney yarımküre için en uzun gün manasına gelir. Bu olay çoklukla 22 Aralık’ta meydana gelir. Kuzey yarımküre’de bu tarihlerde güneş ışınları direkt Tropik of Capricorn üzerindedir.