34,5596
35,9826
2.996,31
T24/ANKARA
Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasını yürütürken, gizli tanık Serdar Sertçelik’i bazı siyasilerin ve bakanların isimlerini söylemesi konusunda yönlendirdikleri öne sürülen ve bu nedenle tutuklanan polislerin yargılanmasına başlandı. Tutuklu Emniyet Müdürü Murat Çelik, mahkemedeki savunmasında “Ayhan Bora Kaplan’ın silahlı bir suç örgütü olduğunu tespit ettik. Bu dosyada kamu görevlileri var. 22 tane polis var. Bunun silahlı kanadı var. Serdar Sertçelik dolandırıcılık kanadının yöneticisi. Böylesine bir örgütün karşı operasyonuna maruz kalıyoruz” dedi. Sertçelik ile görüşmeleri ortaya çıkan Ankara Organize Şube Müdür yardımcısı Şevket Demircan ise “Bu görüşmeler usulsüz değildir. Dosya savcısı, başsavcı vekilimiz ve diğer mahkeme başkanının bilgisi dahilinde görüşmeler yaptım. Görüşmeler gerçeğin ortaya çıkarılmasına ve şahsın Türkiye’ye getirilmesine ikna edilmesi ve şahsa güven vermek amacıyla yapılan görüşmelerdir. Görüşme orijinallerini müfettişlere bizzat ben verdim” diye konuştu.
11 kişiye dava açılmıştı
Ankara’da organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın adamı olduğu belirtilen M-7 kodlu gizli tanık Serdar Sertçelik’in ev hapsindeyken yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı. Sertçelik, firarından sonra yaptığı paylaşımlarda, Kaplan dosyasındaki üst düzey yargı ve emniyet mensuplarının adının geçtiği M-7 kodlu gizli tanığın kendisi olduğunu açıklamıştı. Ankara Başsavcılığı da Kaplan’a operasyon düzenleyen, aralarında Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile komiser Ufuk Gültekin‘in de aralarında bulunduğu 6’sı emniyet mensubu 11 sanık hakkında, “görevi kötüye kullanma”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, “suçluyu kayırma” ve “tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarından dava açmıştı.
“Karşı operasyona maruz kaldık”
Davanın görülmesine Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak görevden uzaklaştırılan Ankara eski organize ve mali suçlardan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik savunma yaptı. Çelik savunmasında, 126 sayfalık iddianamenin sadece iki sayfasının hukuki değerlendirme olduğunu belirterek, “Ben hangi suçluyu kayırmışım? Ayhan Bora’ya ben operasyon yaptım. Ayhan Bora Kaplan’ın silahlı bir suç örgütü olduğunu tespit ettik. Yargılaması devam ediyor. Bu dosyada kamu görevlileri var. 22 tane polis var. Bazı tespitler var. Bunun silahlı kanadı var, Serdar dolandırıcılık kanadının yöneticisi. Acayip bilgi alıyor. Emniyetten de bilgi alıyordu. Böylesine bir örgütün bir karşı operasyonuna maruz kalıyoruz. Buna siz de baktığınızda göreceksiniz” dedi.
“Hangi sırrı ifşa etmişim?”
Öner: “Gizli tanığı sonradan öğrendim”
Çelik’in ardından Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in savunmasına geçildi. Göreve başladıktan sonra Kaplan operasyonunun başladığını söyleyen Öner, bu soruşturma sırasında emniyette içsel olarak bazı sıkıntılar yaşandığını öne sürerek, “Serdar Sertçelik, birinci dalga operasyon kapsamında Kıbrıs’tan Türkiye’ye getirilmiş, ifadesi alınmış ve adli kontrol altına alınmış. Savcı tarafından gizli tanığın iddialarının araştırılması talimatı gelince ben böyle bir gizli tanıktan haberdar oldum” dedi.
“Kayırmam söz konusu değil”
Sertçelik’in vurulması ve ardından gözaltına alınamayacağına ilişkin doktor raporu verilmesi sürecini hatırlatan Öner, şunları söyledi: “25 Kasım’da savcı, doktor raporuna istinaden gözaltına alınamadığından evinde ifadesinin alınması talimatı veriyor, avukat nezaretinde ifadesi alınıyor. Savcımızın talimatıyla gözaltı kararı olmadığı için başında eleman bırakmadık. Kelepçe tedbiri var. Ertesi gün savcının talimatıyla adliyede hazır edilmesi istendi. Ekipler eve gittiğinde Serdar Sertçelik’in evinde olmadığı tespit edildi. Buna ilişkin tutanak tuttuk. 29 Kasım’da şube müdür yardımcım Şevket Demircan bana mesaj attı. Serdar babasının borcunu ödemek için İstanbul yolunda diyor. İstihbarat şubeye soruyorum, yazılı talimat ver, araştıracaklarını söylüyor. Hudut kapılarına da yazı yazdım. Benim Sertçelik gibi şüpheliyi kayırmam söz konusu değil.”
“Talimatım dışında hareket ediyorlardı”
Öner, yardımcısı Demircan’ın Sertçelik ile yaptığı görüşme içeriklerinden haberinin olmadığını da belirterek, “Sistemin işlemesi için elimden geleni yaptım. Bazı atamalarla ilgili rahatsızlığımı Murat Çelik’e ilettim. Sonuç alamayınca baş müdüre söyledim. Adli amir benim. Benim talimatım dışında hareket ediyorlardı. Şube müdürünün haberi var diyordu. Sayın müdüre giderek görevden affımı istedim. Bu şartlar altında çalışamayacağımı, personelimi seçemediğim, emirlerimi dinletemediğim bir yerde çalışamayacağımı söyledim. Bora Kaplan soruşturması yapıyoruz, seni alırsak basında haber olur dedi” ifadelerini kullandı. Sertçelik ile ilgili tüm işlemlerin savcının talimatıyla yapıldığını kaydeden Öner, “Kaçma ve kaçırılma ile ilgili hiçbir işleme dahil olmadım” diye konuştu.
Demircan: “Türkiye’ye gelmesi için iknaya çalıştım”
Sertçelik ile yaptığı görüşmeler ortaya çıkan Ankara Organize Şube Müdür yardımcısı Şevket Demircan ise bütün görevleri savcı ve sıralı amirlerinin talimatı ile yaptığını savundu. Demircan, “Bu görüşmeler usulsüz değildir. Dosya savcısı, başsavcı vekilimiz ve diğer mahkeme başkanının bilgisi dahilinde görüşmeler yaptım. Sıralı amirlerime bilgi verdim. Kendisine etki etmem söz konusu değildir. Zaten yurt dışındadır. Görüşmeler gerçeğin ortaya çıkarılmasına, şahsın Türkiye’ye getirilmesine ikna edilmesi ve şahsa güven vermek amacıyla yapılan görüşmelerdir. Görüşme orijinallerini müfettişlere bizzat ben verdim” diye konuştu.
“Üç kişi gözaltına aldık, üçümüz de tutukluyuz”
Kerem Gökay Öner’in, Sertçelik’in gizli tanık olduğunu bildiğini öne süren Demircan, kamuoyuna yansıyan isimlere ilişkin olarak da “Ses kayıtlarında görüleceği üzere herhangi bir isim zikretmedim. Kendisi isim zikretti. Yaptığım görüşmelerin tamamı Sertçelik’i rahatlatmak için yapılan görüşmelerdir” dedi. Demircan şunları söyledi: “Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasında bizim ne gibi menfaatimiz olabilir? Zaten dosyanın iki numaralı şüphelisidir. Verdiği ifadelerdekilerle ilgili 200 sayfa araştırma yapılmıştır. Sertçelik’in kaçması bizi zor duruma sokmuştur. Biz Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne operasyon yaptık. Bu örgüt ve uzantıları tarafından organize suçlarla mücadele müdürlüğüne operasyon yapılıyor. Gözaltına alan üç kişiyiz. Üçümüz de tutukluyuz.”