35,4118
36,3931
3.080,73
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, kulaklıkların yanlış kullanımının işitme kaybına yol açabileceğine dikkat çekti.
Eravcı, “Dünya genelinde şu an 1,5 milyar insan belirli seviyelerde işitme kaybı yaşıyor. Ayrıca, 2050 yılına kadar bu sayının 2,5 milyara çıkması bekleniyor ve Dünya Sağlık Örgütü, 1 milyar kişinin daha bu duruma eklenmesiyle ilgili verileri bizlerle paylaşıyor” ifadelerini kullandı.
Kulaklıklar kulak sağlığını doğrudan etkiliyor
Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi teknolojik cihazlarla hayatın her alanında yer alan kulaklıklar, doğru ses seviyesi ayarlanmadığı takdirde kulak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle gençlerin ve işitme duyarlılığı yüksek bireylerin kulaklık kullanırken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, “Kulaklık kullanımı son 10 yılda yüzde 75 oranında arttı ve bu cihazlar artık vazgeçilmez bir parçamız haline geldi” dedi.
Kulak sağlığını korumak için kulaklık kullanırken dikkat edilmesi gereken iki önemli husus bulunuyor. İlk olarak, uzun süreli kullanımda dış kulak yolu girişinde salgı üretimi ve nem birikmesi enfeksiyon riskini artırabilir. Ayrıca, kulağımızda mevcut kir varsa, kulaklık kullanımı bu kirin içeriye itilmesine neden olabilir. Bu durum, kulak sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Kulaklıkların uzun süreli kullanımının yanı sıra, temizliği de önemli bir husustur. Kulaklıklar yere düştüğünde ya da bir yere konduğunda, düzenli olarak antiseptik bezlerle temizlenmesi gerekmektedir. Bu, bakteriyel veya virüs kaynaklı enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur. Diğer bir önemli konu ise kulaklık kullanımıyla ilgili ses seviyesi ve kullanım süresidir. Uzmanlar, ses seviyesinin cihazın yüzde 60’ını aşmaması ve kulaklık kullanım süresinin 60 dakikayı geçmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu kurallar, kulak sağlığını korumak için özellikle dikkate alınmalıdır.
İşitme kaybı 2050 yılına kadar 2 buçuk milyona ulaşacak
80 desibel seviyesindeki gürültü, trafikte sıkça karşılaşılan bir ses seviyesidir ve bu seviyeye 8 saat boyunca maruz kalmak, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre uzun vadede işitme kaybına yol açabilir. Bu, genellikle gözden kaçan önemli bir sorundur. Şu anda dünya genelinde 1,5 milyar insan, farklı derecelerde işitme kaybıyla karşı karşıya ve 2050 yılına kadar bu sayının 2,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu konuda elde edilen verileri net bir şekilde paylaşmaktadır.
Uzun süreli kulaklık kullanımlarının tiz seslerde kayıplara yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, “Genellikle tiz ve ince seslerde kayıplar yaşanabiliyor. Tam anlamıyla sağır olma ya da tamamen işitme kaybından bahsetmiyoruz, ancak bu durum da önemli. Özellikle yaşlılık döneminde çınlama şikayetlerine yol açabilen tiz ses kayıpları, sesin duyulmasını sağlasa da tam olarak anlaşılmamasına sebep olabiliyor” dedi.
Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, 20’li ve 30’lu yaşlarda işitme kayıplarının fark edilmeyebileceğini belirterek, “İşitme sağlığı, duygularımızı, sosyal iletişimimizi, duygu durumumuzu hatta bilişsel fonksiyonlarımızı etkileyebilir. Bu nedenle, önlenebilir işitme kayıpları konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, çocuklardaki işitme problemlerinin yüzde 60’ı önlenebilir işitme kayıplarından kaynaklanıyor” dedi. Ayrıca, kulak içi kulaklıklar yerine kulak üstü kulaklıkların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Eravcı, “En kritik nokta, kullanılan kulaklıkların temizliğine dikkat edilmesi. İkinci önemli husus ise ses seviyelerinin yüksek olmaması. Bunu engellemek için kulak içi yerine kulak üstü ya da baş üstü kulaklıklar ile gürültü önleyici özellikleri bulunan kulaklıkların kullanılması önerilir. Bu sayede daha düşük ses seviyeleriyle daha keyifli dinlemeler yaparak, sağlığımızı koruyabiliriz” şeklinde konuştu.