35,5725
36,7705
3.096,28
Hasta hissedildiğinde ne yememiz gerektiğini pek bilmiyoruz. Fakat uzmanlar, tavuk çorbasına dikkat çekerek soğuk algınlığına iyi geldiğini belirtiyor. Diyetisyen ve beslenme uzmanı Kara Collier, tavuk çorbasının soğuk algınlığını tedavi etmese de semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi.
Aminoasit açısından zengin bir çorba
Tavuk etinin özellikle aminoasit açısından zengin olduğunu belirten Collier, bu bileşenlerin soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiğini ve mukusu incelttiğini ifade etti. Bunun yanı sıra çorbaya eklenen baharat ve sebzeler de bu semptomları yönetmede etkili olduğunu söyledi.
Collier, “Tavuk çorbasına eklenen sebzeler ve sarımsak, otlar gibi baharatlar; vücudun bağışıklık sistemini destekleyen önemli mineraller, antioksidanlar ve aminoasitler sağlayabilir.” diyerek tavuk çorbasının içeriğindeki minerallere dikkat çekti.
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor
Tavuk çorbasının etkili olmasının temel nedeni et suyundan kaynaklı. Et suyu, hastalık sırasında vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve mücadele eder. Tavuk çorbasının boğaz kanallarını açmaya yardımcı olduğunu belirten Collier, “Kendinizi iyi hissetmediğinizde, normal sıvı alma alışkanlıklarınız cazip gelmeyebilir veya ihtiyacınızı karşılamayabilir. Bu nedenle, rahatlatıcı ve tüketimi kolay bir şey fark yaratabilir. Ilık et suyu ayrıca tıkalı burun ve boğaz kanallarını açmaya yardımcı olur ve soğuk algınlığı ile grip semptomlarını daha iyi yönetebilirsiniz.” dedi.
Evde yapılan çorba daha sağlıklı
Dr. Andrew Peterson da et suyunun bağışıklık fonksiyonunu destekleyen proteinler ve peptitler açısından zengin olduğunu belirtti. Marketlerden satın alınan tavuk çorbalarının faydalı olabileceğini ancak ev yapımı versiyonlarının daha sağlıklı bir seçenek sunabileceğini ekledi. Peterson, “Sağlıklı bir ev yapımı tavuk çorbası genellikle havuç, kereviz ve soğan gibi sebzeler içerir. Bu malzemeler iyi pişirildiğinden sindirimi kolay olur ve bu, hasta bir kişi için önemlidir.” diye ifade etti.
İltihaplanmalara karşı önleyici
Dr. Peterson, tavuk çorbasındaki aminoasitler, B vitaminleri ve sebzelerdeki vitamin ile minerallerin, hastalık sırasında vücut için önemli besinler sağladığını söyledi. Ayrıca, viral hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilecek iltihaplanmayı artırabilecek şeker yüksek içerikli karbonhidratların yerine, tavuk çorbası gibi dengeli bir öğünün daha faydalı olabileceğini ekledi.
Şekerli içeceklerden uzak durun
Collier, soğuk algınlığı sırasında tüketilen şekerli içecekler ve karbonhidrat miktarına dikkat edilmesi konusunda da uyarıda bulundu.
Collier, “Hasta olduğumuzda vücudumuz, bağışıklık tepkimizi güçlendiren bir hormon salgılar. Ancak bu hormon, daha fazla glikoz üretmemize ve insüline karşı biraz daha az duyarlı olmamıza neden olabilir. Bu durum, normalden daha yüksek glikoz değerlerine yol açabilir.” diyerek glikoz seviyesinin dengede tutulmasını söyledi.
Çorbanın içerisindeki sebze oranını artırın
Bunun içinse glikoz seviyelerini düzenlemek için tavuk çorbasında makarna miktarını dengede tutarak tavuğun ve sebzelerin oranını artırmayı önerdi. Ayrıca, karbonhidratları proteinle birlikte tüketmenin faydalı olabileceğini belirtti. Collier, soğuk algınlığı semptomlarını azaltabilecek diğer besinlerin ise turunçgiller, omega-3 yağ asitleri içeren somon ve sıcak çaylar olduğuna işaret etti.