34,4618
36,5368
2.917,58
Boynun aşırı geriye doğru bükülmesi, boyundaki arterlerin sıkışmasına ya da zarar görmesine neden olabilir. Bu durum, beyine kan akışını engelleyerek felç gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Daha hafif durumlarda ise baş dönmesi, bulanık görme, uyuşukluk ve konuşma bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Dr. Naik Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Özellikle yüksek tansiyon, diyabet ya da boyun problemleri olan kişiler daha büyük risk altında” diyerek, bu kişilerin salon çalışanlarını bilgilendirmesi ve alternatif saç yıkama yöntemlerini tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Örneğin, otururken el duşu kullanılarak saçın yıkanması gibi çözümler düşünülebilir.
İLK KEZ 1993’TE GÖRÜLDÜ
DAily Mail’de yer alan habere göre; tıp dünyasında “güzellik salonu felç sendromu” olarak adlandırılan bu durum, ilk kez 1993 yılında ABD’de rapor edildi. O zamandan beri literatüre geçen pek çok vaka var. Örneğin, Glasgow’da yaşayan Adele Burns, 2016 yılında saç boyama işlemi sırasında altı kez saçının yıkanması nedeniyle felç geçirdi. 24 saat boyunca konuşma, görme ve hareket yetisini kaybetti.
Benzer bir olay, San Diego’dan Elizabeth Smith’in başına geldi. Smith, yıkama sırasında boynunun fazla gerilmesi nedeniyle felç geçirdiğini iddia etti. Smith’in boynunun küçük bedenine uygun olmayan lavabo ve koltuk nedeniyle aşırı zorlandığı ortaya çıktı.
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Dr. Naik, bu risklerden kaçınmak için bazı basit önlemler alınabileceğini belirtti. Boynunuzu lavaboya yaslarken destekleyici bir havlu ya da yastık kullanabilirsiniz. Ayrıca, sandalyenin yüksekliğini ayarlamak veya lavaboyu alçaltmak boynunuzun fazla gerilmesini önler. Uzun süren işlemler sırasında sık sık pozisyon değiştirerek boyundaki gerginliği azaltmak da önemlidir.
Felç belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Dr. Naik, “Yüz, kol ya da bacakta ani uyuşma veya güçsüzlük, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, bulanık görme ve şiddetli baş ağrısı gibi semptomlarla karşılaşırsanız hemen bir uzmana başvurun” dedi.