34,5870
36,5879
2.934,32
Bodrum’un kıyılarında antik kentlerinde rant amaçlı yağma devam ediyor. Bodrumluların tepki gösterdiği antik kent projesinde bu kez toplu konut ve marina için ÇED süreci başlatıldı.
Akyarlar Mahallesi’ndeki Antik Thermera Kenti sınırları içerisinde yapılan turistik tesis ve lüks villaların ardından özel şirketin antik kent sınırları içerisinde marina ve toplu konut projesi için ÇED süreci başlatması Bodrumlu STK’ların tepkisine neden oldu.
Thermera Antik Kenti Aspat Mevkii’nde daha önce turistik tesis, yapay liman yaparak doğa ve tarih katliamına neden olduğu gerekçesi ile TMMOB Bodrum Şubesi tarafından proje iptal davası açılan ANT ASPAT Yapı ve Turizm AŞ’nin bu kez aynı bölgeye 402 milyon TL yatırımla otel, toplu konut ve yat yanaşma yeri yapmak için ÇED süreci başlattığı ortaya çıktı.
YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ANT ASPAT Yapı ve Turizm A.Ş. tarafından Antik Thermara Kenti sınırları içinde Çıfıt Kalesi bulunan tepelik alanın 1. derece arkeolojik sit alanı olan yerde yapılması planlanan Turizm Konaklama Tesisi (Radisson Collection Hotel Bodrum) ve Toplu Konut Projesi ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 27/11/2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir” denildi.
ANT ASPAT Yapı ve Turizm A.Ş. isimli şirkete ait Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Proje Revizyonu ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz Projesi için 02 Ocak 2023 tarihli ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmış, yaşanan dava süreçleri sonunda dava konusu karar için hukuka uyarlık görünmediğinden iptaline karar verilmişti.
ARKEOLOJİK ALANDA LÜKS VİLLALAR MARİNE YAPILDI, DANIŞTAY İPTAL ETTİ
4 bin yıllık Antik Thermera Kenti, Bizans ve Osmanlı kalıntılarının bulunduğu 1.Derece Arkeolojik Doğal SİT Alanı’nda turistik tesis, lüks villalar ve marina yaptılar. 6 yılda verilen hukuk mücadelesinde Danıştay STK ve çevrecileri haklı buldu, planı iptal etti.