34,5363
35,9986
2.992,16
T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki vize kriziyle ilgili olarak bazı adımların atılmaya başlandığını belirterek, “Bazı ülkeler birtakım hazırlıklar içinde, ümit ediyorum ki yakın zamanda hissedilmeye başlanacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, son birkaç yılda Türk vatandaşları için büyük bir sorun haline gelen Schengen vizesi hakkında atılan son adımları anlattı.
NTV’nin yayınına katılan Kılıç, sanatçılar ve öğrenciler dahil pek çok kesimin vize sorunu yaşadığına dikkat çekerek, “Bunların doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Gördüğüm, bazı ülkeler bunu anlamış vaziyette. Onlar da birtakım hazırlıklar içinde, ümit ediyorum ki yakın zamanda hissedilmeye başlanacaktır” diye konuştu.
Kılıç, Avrupa Birliği’ne üyelik süreci müzakerelerinin “buzluktan çıkarıldığını” söylerken, “Belki bazıları açısından, AB’ye tam üyelik müzakerecisi olan bir Türkiye olduğunu hatırlamak gerekiyordu, biz de bunu hatırlatıyoruz” ifadesini kullandı.
Kılıç, NTV’ye katıldığı yayında şunları kaydetti:
“Vize konusun ikiye ayırmamız gerekiyor. Vizelerin verilmesi konusundaki süreçte yaşanan aksatlık, ki bunun için bazı adımlar atılmaya başladı. Özellikle; Almanya, Fransa, İtalya gibi AB’nin büyük ülkeleri başı çekiyorlar. Konuların nerede takıldığıyla ilgili çalışmalar var.
Genel anlamda vizelerde yaşanan tıkanıklığın giderilmesiyle ilgili ciddi manada çalışmalar var. Burada bizim de gördüğümüz, diğer ülkelerin de gördüğü bazı bulgular var. Bu sürecin hızlanması ve rahatlaması için çalışıyoruz.
Covid sonrası sıkışma, yoğunluk yaşandı, bu sadece Türkiye ile ilgili olmadı. Vizeye tabi olan ülkelerde ciddi sıkıntılar vardı, bu yavaş yavaş gevşemeye başladı.
Ama bazı ülkelerle ilgili konuları bize rakamlarla, istatistikle açıklayamaz. Kimse buna inanmıyor artık. Bazı kesimler var ki, sanatçılar, avukatlar, farklı noktalarda devlete hizmet eden insanlar, öğrenciler, bunların doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Gördüğüm, bazı ülkeler bunu anlamış vaziyette. Onlar da birtakım hazırlıklar içinde, ümit ediyorum ki yakın zamanda hissedilmeye başlanacaktır.
Vize liberalizasyonu ile ilgili bizim de atmamız gereken hukuki ve kanuni adımlar tabii, onları karşılıklı olarak görüşürüz.
AB’ye üyelik süreciyle ilgili olarak buzdolabında olan bir süreç var. Bunu bir buzluktan çıkaralım da bize düşen nedir, AB’ye düşen nedir, ne yapabiliriz bunların üzerinden çalışmaya başladık. AB’ye tam üyelik müzakerecisi olan bir Türkiye olduğunu hatırlamak gerekiyordu belki bazıları açısından, bunu hatırlatıyoruz. Son 3 – 4 yıldır nerede tıkanıldı, nasıl açabiliriz, bunun karşılıklı görüşülmesi gerekiyor. Karşılıklı olarak atılması gereken adımlar var.”
Doğan Akın yazdı | Schengen vizesi eziyeti için gazetecilere çağrı, AB başkentlerine mektup TIKLAYIN AB’ye yeni aday olan ülkelerin vizesiz girdiği Avrupa ülkeleri Türkler için hayal oluyor; vize başvurularına rekor düzeyde ret yanıtı veriliyor, Türk vatandaşlarına ‘gizli yaptırım’ uygulanıyor! TIKLAYIN Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Çığırından çıkan vize retleri: Batı’nın “ortak nefret objesi” mi olduk? TIKLAYIN Tuğrul Eryılmaz yazdı: Bol TV dizisi, bol Mülkiye, bol hainlik ve Almanya’nın akıl almaz vize retleri! TIKLAYIN AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut: Türkiye’den Avrupa’ya yapılan sığınma başvurusu bu yıl 20 bini geçti, Schengen başvurularının dikkatle incelenmesinde bu ve ekonomik durum da rol oynuyor TIKLAYIN AP Türkiye Raportörü Amor: Türkiye halkı neden vize serbestisi olmadığını hükûmete sormalı; karşılanması gereken sadece 6 kıstas kalmıştı! Avrupa ile Türkiye arasındaki vize duvarı yükselmeye devam ediyor: Artan retlerin yanı sıra geciken vizeler de başvuranları mağdur ediyor TIKLAYIN Volkan Konak’a Almanya’dan iki kez ret: Ne olduğu belirsiz kişilere vatandaşlık veriliyor, artık Avrupa’ya bile vize alamıyoruz TIKLAYIN Onur Akın da ilk defa vize alamadığını duyurdu: Ülkem adına utanç duyuyorum! TIKLAYIN Almanya, eski Kızılay Başkanı’na da vize vermedi: 10’uncu maddeden ret Erdoğan “şantaj”‘ demişti, vize krizi sürüyor; AB’ye göre Türklere ret oranları dünya geneline kıyasla düşük ve sığınmacı başvurusunda Türkiye 5. ülke |