35,5588
36,5583
3.095,62
1970’lerde Yeni Çeltek madenlerindeki direnişlerle özdeşleşen, DİSK’e (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) bağlı Yeraltı Maden İş Sendikası Genel Başkanı Çetin Uygur‘a armağan olarak hazırlanan kitap, NotaBene tarafından yayımlandı. Maden işçilerinin efsane önderlerinden Uygur’un mücadelesine adanan kitap ilk kez bu akşam, Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde (17 Ocak) saat 19.00’da düzenlenen etkinlikte okurlarıyla buluşturulacak. Etkinlikte, Çetin Uygur’un arkadaşları ile meslek odaları ve sendikaların yanı sıra sol partilerden temsilcilerin, sosyalist, devrimci demokratik çevre ve okurların bir araya gelmesi bekleniyor.
Sunuculuğunu, kitabın yazarları arasında bulunan edebiyatçı Ayşegül Devecioğlu‘nun yapacağı buluşma, aynı zamanda Çetin Uygur’u dostlarıyla bir araya getirmeyi de planlıyor.
Etkinlik, Çetin Uygur’un mücadele hayatının anlatıldığı dokuz dakikalık kısa bir belgeselle açılacak. Arkadaşlarının Uygur’a dair kısa anı-anekdotlar paylaşımıyla sürecek etkinlik sırasında, yayınevi standından kitap edinilebilecek.
Uygur’a armağan olarak hazırlanan kitap, NotaBene tarafından yayımlandı. On bir kişilik yayın kurulu tarafından, iki buçuk yılda hazırlandığı belirtilen “Çetin Uygur Kitabı”nda, 16 yazarın imzası bulunuyor.
“İşçi hareketinin geçmişini temsil ettiği kadar bugününü ve geleceğini de temsil eder”
Çetin Uygur Kitabı’nın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verildi:
“
Açıklamaya göre Çetin Uygur Kitabı, “Onun bu uzun serüvenini ele alıyor; hayatının sadece dönüm noktalarını değil, yakından tanıyanların dahi pek bilmediği ayrıntıları içeren bir biyografik çalışma özelliği taşıyor. Mücadeleci kişiliğinin yanı sıra okur, onun renkli yanlarını da öğrenme fırsatını elde ediyor. Bununla beraber kitap, bir işçi hareketi tarihi kitabına, kısmen de bir siyasal tarih kitabına ilişkin boyutlar kazanıyor. Bu yönüyle 1975’lerden 2000’li yıllara işçi hareketinin soldan bir eleştirel değerlendirmesi olarak da okunabilir.”
Çetin Uygur Kitabı’na, 18 Ocak günü kitapçı raflarının yanı sıra internet üzerinden de ulaşılabilecek.
“Çoban ateşi yakıcıları…”
Çetin Uygur kitabının tanıtım yazısı:
“İşçi sınıfının parladığı anlar vardır, çağına ve sonraki zamanlara damgasını vuran… Komün gibi, Ekim Devrimi gibi, Gal Madenci Direnişi gibi… Anadolu topraklarında da bu parlayışlar eksik olmaz: Yakın tarihteki 1970 15-16 Haziran eylemleri, 1980 Yeni Çeltek öz yönetim deneyimi, 1991 Büyük Madenci Yürüyüşü, 2010 Tekel Direnişi… Bunlar belki hemen sonuç vermez ama kendi yolunda çok önemli birer birikimi temsil eder. Mazlumların yüreğine su serpen bir inancı besler, bir sonraki kervanın yolcularına rehberlik eder.
Bu başkaldırıların mutfağında, kitlelerin içinde kaybolmuş kimi esin kaynakları vardır. Bir adım önde giden isimsiz kahramanlar, çoban ateşi yakıcıları… İşte Çetin Uygur, tam da bu tasvirin ete kemiğe bürünmüş halidir. Çetin Uygur’un paltosunu şöyle bir silkeleseniz son 60 yılın bütün dönüm noktalarının kaldırım taşları; yürüyüşler, işgaller, grevler, cezaevleri, işkenceler, başkaldırılar dökülür. Hepsinin tek bir amacı vardır: Üretenlerin yöneten olacağı bir dünya hayalinin fitilini ateşlemek. Onun açısından bu bir slogan veya ütopya değildir.
“Mücadeleci kişiliğinin yanı sıra okur, onun renkli yanlarını da öğrenme fırsatını elde ediyor”
“Çetin Uygur kitabı, onun bu uzun serüvenini ele alıyor; hayatının sadece dönüm noktalarını değil, yakından tanıyanların dahi pek bilmediği ayrıntıları içeren bir biyografik çalışma özelliği taşıyor. Mücadeleci kişiliğinin yanı sıra okur, onun renkli yanlarını da öğrenme fırsatını elde ediyor. Bununla beraber kitap, bir işçi hareketi tarihi kitabına, kısmen de bir siyasal tarih kitabına ilişkin boyutlar kazanıyor. Bu yönüyle 1975’lerden 2000’li yıllara işçi hareketinin soldan bir eleştirel değerlendirmesi olarak da okunabilir.
Kitap, sendika-siyasal örgüt ilişkisi açısından önemli veriler ve bakış açıları sunuyor. 70’lerin işçi hareketine alışılmadık bir bakışla yaklaşarak bu alandaki külliyata katkı sağlamayı hedefliyor. Bu noktada Yeraltı Maden-İş ve Yeni Çeltek örgütlenmesi mercek altına alınıyor, örnek vaka incelemesi olarak da değerlendirilebilecek ayrıntı ve analizlerle mevcut çalışmaların epey ötesine geçiliyor. 1975-80 döneminin işçi hareketi ve ana aktörleri ise farklı bir pencereden ele alınıyor. 1980’li yıllara dair az bilinen pek çok ayrıntı okura sunuluyor. Emniyet ve cezaevlerindeki Çetin Uygur portresinden 1989 bahar eylemlerine, 1991’deki Zonguldak Büyük Yürüyüşüne ilişkin bilinmeyenler gibi… Okur 1990’ların emek alanındaki tartışmalarının bugünlerle bağını da izleme fırsatı elde ediyor.
Son bölümde yer alan makaleler ise özgün yaklaşımlarıyla tartışmalara derinlik katacak içeriklere sahip. Çetin Uygur’un icraat ve düşüncelerinin geleceğe ilişkin neler katabileceklerini ele alıyor.
Bu yönleriyle kitap, Çetin Uygur’u tanıyanlara olduğu kadar tanımayanlara da hitap ediyor. Siyasal eğilimi fark etmeksizin duyarlı tüm işçiler, sendikal mücadeledeki açmazları hissedenler, sosyalistler, bu kitapla umut tazeleyecek; konuyla ilgilenen akademisyen ve araştırmacılar, zihinlerindeki sorulara ilişkin epey veri bulacaklar.
Kısacası, 11 kişilik bir ekibin 2.5 yılda ortaya çıkardığı ve 16 yazarın yer aldığı bu kitap, Türkiye işçi sınıfı ve devrimci mücadele tarihi açısından önemli bir kaynak niteliğinde. Titiz bir çalışmayı yansıttığı gibi, kapsamlı hacmini unutturacak akıcılıkta bir dile sahip olması da dikkat çekici.”
(Bülten)
Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni! |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN |CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve 23 kişi tutuklandı TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Komiser Kürşat’ın intiharının ardından “Moskova skandalı” çıktı! TIKLAYIN | Vedat Milor hastalığını ve nedenini anlattı TIKLAYIN | Ankara’da feci ölüm; otomobilden atladı, arkadan gelen aracın çarpmasıyla öldü TIKLAYIN | Hakemlerin performansına tepki gösteren Hacıosmanoğlu, yüzde yüz zammı iptal etti: “Ayaklarınızı denk alın” TIKLAYIN | 2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? |