35,1368
36,5946
2.956,17
Demans (bunama), beynin bilişsel işlevlerini etkileyen bir hastalık grubudur. Hafıza; düşünme, iletişim, problem çözme ve günlük yaşam aktivitelerini sürdürme yeteneklerinde bozulmalara yol açar. Demans bir hastalık değil, bir semptom grubudur ve altında farklı hastalıklar olabilir.
Orta yaşlardan ileriye doğru merdiven atan insanların en büyük korkularından biri haline gelen demansa yakalanmamak için yapmanız gerekenler sandığınız kadar çetrefilli olmayabilir.
Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli internet kullanımının beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu.
Araştırmaya göre, interneti düzenli kullanan kişilerin demansa yakalanma oranı, kullanmayanlara göre çok daha düşük. Üstelik bu koruyucu etkinin, bilgisayar yerine akıllı telefon kullananlarda daha güçlü olduğu belirtildi.
BEYNİ ÇALIŞTIRIYOR, YALNIZLIĞI AZALTIYOR
Bilim insanları, internette gezinirken işlenen bilgi miktarının beynin aktif kalmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Ayrıca, sosyal medyanın yalnızlık hissini azalttığı ve bunun da demans riskini düşürdüğü belirtiliyor. Yalnızlık, artık demans için önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor.
Birleşik Krallık’ta yaklaşık 900 bin kişi Alzheimer veya diğer demans türleriyle mücadele ediyor. Bu sayının, yaşlanan nüfus nedeniyle 2040 yılına kadar 1,5 milyona çıkması bekleniyor.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI OLDUKÇA ÇARPICI
Araştırmacılar,;2011 yılında 45 yaş ve üzerindeki 12 binden fazla demans teşhisi olmayan kişiyi takibe aldı. 10 yıl boyunca, bu kişilerin internette geçirdikleri zamanlar ve demans belirtileri düzenli olarak değerlendirildi.
Sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi; düzenli internet kullananların sadece yüzde 2,2’si demansa yakalanırken, internet kullanmayanlarda bu oran yüzde 5,3 olarak belirlendi.
Akıllı telefonlarla internet kullanımının etkisi ise biraz daha güçlü çıktı. Bunun, telefonların internete daha sık erişim için kullanılmasıyla ilgili olabileceği düşünülüyor.
İNTERNET ZİHİNSEL GERİLEMEYİ YAVAŞLATIYOR
Araştırmacılar, internet kullanımının yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ve dikkat ile psikomotor becerileri geliştirebileceğini belirtti. Ayrıca, internet üzerindeki aktivitelerin insanlarda “ait olma hissi’ yaratarak fayda sağlayabileceği ifade edildi.