34,5913
36,3070
2.920,27
NASA’nın en güçlü teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin bebeklik döneminde oluştuğu düşünüldüğünde şaşırtıcı derecede parlak ve büyük olan bilinen en eski galaksiyi tespit ederek rekor kırdı.
Araştırmacılar, geniş kozmik mesafelere bakarak zamanda geriye bakan Webb’in, galaksiyi yaklaşık 13,8 milyar yıl önce başlatan Büyük Patlama olayından yaklaşık 290 milyon yıl sonra var olduğu gibi gözlemlediğini söyledi.
JWST olarak da adlandırılan teleskop, 2022’de faaliyete geçtiğinden beri erken evren anlayışında devrim yarattı. Yeni keşif, JWST Gelişmiş Derin Ekstragalaktik Araştırma (JADES) araştırma ekibi tarafından yapıldı.
1700 IŞIK YILINDAN DAHA GENİŞ
Webb Teleskobu bu keşfi, 6,5 metre genişliğindeki birincil aynası ve hassas kızılötesi cihazlarıyla gerçekleştirdi.
Galaksi, Webb ölçümlerine göre 1700 ışık yılından daha geniş. Güneş büyüklüğünde 500 milyon yıldıza eşdeğer bir kütleye sahiptir ve her yıl yaklaşık 20 olmak üzere hızla yeni yıldızlar oluşturmaktadır. Gökbilimciler, son gözlemin en ilginç yönünün, uzak mesafeden çok büyüklüğü ve parlaklığı olduğunu dile getirdi.
Webb Astronomları Stefano Carniani ve Kevin Hainline, “Bu kadar çok yıldız ışığı, galaksinin Güneş’in kütlesinin birkaç yüz milyon katı olduğu” anlamına geldiğini ifade etti. Teleskop, önceki rekorunu, Büyük Patlama’dan 325 milyon yıl sonraki haliyle bir galaksinin tespit edilmesiyle kırmıştı.