34,5350
35,9807
3.006,29
ABD’de yapılan bir çalışma, kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların hayatta kalma olasılığının daha yüksek olduğunu tespit etti.
Araştırmaya göre, bir kadın tarafından tedavi edilirse tedavi edilen her 1000 hastadan ikisinin hayatta kalması bekleniyor. Kadın doktorlarda ölüm oranı yüzde 8,15, erkek doktorlarda ise yüzde 8,38 oldu. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden uzmanlar, daha fazla kadın hekime sahip olmanın “hastalara fayda sağlayacağını” gösterdiğini belirtti.
ABD ekibi, neyin etkili olduğundan emin olmadıklarını itiraf ederken araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Yusuke Tsugawa, “Bulgularımız kadın ve erkek doktorların tıp uygulamalarını farklı şekilde uyguladığını gösteriyor. Ve bu farklılıkların hastaların sağlık sonuçları üzerinde anlamlı bir etkisi var.”
“Kadın hekimlerin yüksek kalitede bakım sağladığını ve bu nedenle daha fazla kadın hekime sahip olmanın hastalara toplumsal açıdan fayda sağladığını belirtmek önemlidir.” dedi.
KÜÇÜK AMA ANLAMLI BİR FARK GÖRÜLÜYOR
Araştırmacılar, 2016 ile 2019 yılları arasında ABD’li hastaların 775.000’den fazla sigorta talebini değerlendirdi ve bir doktor tarafından görüldükten sonraki 30 gün içinde ölenlerin sayısını kaydetti.
Bir kadın tarafından tedavi edilen kadın hastalar arasında yüzde 8,15’lik bir ölüm oranıyla küçük ama anlamlı bir fark buldular.
Bu oran, erkek bir doktor tarafından tedavi edildiğinde yüzde 8,38’e yükseldi; bu, 1000’de iki ölüm civarında bir fark idi.
Annals of Internal Medicine dergisinde yazan araştırmacılar ayrıca “hastaların yeniden kabul oranlarında da benzer bir model olduğunu” söyledi.
Kadın doktorları varsa, kadın hastaların 30 gün içinde yeniden hastaneye kabul edilme olasılıkları daha düşüktü.
Ekip, bu etkinin kadın doktorların kadın hastalarıyla daha iyi iletişim kurmasından ve sonuçta daha iyi teşhis ve tedaviye yol açmasından kaynaklanabileceğini öne sürdü.