34,6423
36,3507
2.925,76
KADINLAR GÜNÜ KUTLAMAK CAİZ MİDİR? | 8 Mart Dünya Bayanlar Günü, Birleş Milletler tarafından kabul edilmesinin akabinde tüm dünyada tıpkı gün kutlanan milletlerarası bir özel gündür. 1921 yılından beri resmen kabul edilen Bayanlar Günü’nde, bayanların maruz kaldığı ayrımcılık ele alınarak siyasi, toplumsal ve ekonomik açıdan hakların eşit olması gerektiği savunulur. Pekala Bayanlar Günü kutlamak caiz midir? Bayanlar Günü kutlamak günah mı, haram mı? İşte ayrıntılar…
KADINLAR GÜNÜ KUTLAMAK GÜNAH MI, HARAM MI?
8 Mart Dünya Bayanlar Günü, dini kitapların hiçbirisinde yer almamaktadır. Bunun nedeni, Bayanlar Günü’nün beşerler tarafından 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlanmış olmasıdır. Lakin bu, Dünya Bayanlar Günü’nü kutlamanın dinen yasak ya da haram olduğu manasına gelmemektedir. Merak edilen soruya ait geçtiğimiz yıllarda bir metin yayınlayarak açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, bayanların erkekler karşısında eşit olması gerektiğini, Hz. Peygamber Efendimiz başta olmak üzere başka tüm peygamberlerin bayanlara yönelik sevgi ve tavrını ele alıp örneklendirerek açıklamıştır. Cahiliye periyodunda kız çocuklarına yapılan zulmün karşısında duran Hz. Muhammed’in bu görüşleri referans alındığında, 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlamanın caiz olduğu söylenebilir.
DİYANET’TEN 8 MART DÜNYA BAYANLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş, Bayanlar Günü’nün dini açıdan nasıl karşılandığını, yayınladığı bu metin ile gözler önüne sermiştir:
“İnsanın yeryüzü serüveni birebir özden yaratılan Hz. Âdem ve Hz. Havva ile başlamıştır. Şanlı dinimiz İslam’a nazaran insan mükerrem bir varlıktır. Hasebiyle bayan ve erkek ortasında, yaratılış gayesi, varoluş pahası ve kulluk sorumluluğu açısından hiçbir fark yoktur.
Hz. Âdem’den itibaren hak-hakikat yolunda insanlığa rehberlik eden bütün peygamberler ve onların kutlu yolunu takip edenler; bayanı erkek üzerinden tanımlayan, ikinci sınıf sayan, değersizleştiren, olumsuz yorumlara mevzu eden, onun; haklarını, onurunu ve iffetini ihlal eden bütün hal, davranış, tavır, niyet ve yaklaşımlarla çaba etmiştir. Gerçekten bayana ve kız çocuklarına karşı insanlık dışı bir muamelenin reva görüldüğü cahiliye toplumu, İslam’la tanıştıktan sonra insan olmanın onurunu keşfetmiş ve bayanlar için huzurun, adaletin, hakkaniyetin karar sürdüğü bir saadet asrına konut sahipliği yapmıştır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) insanlığın ufkunu aydınlatan kozmik iletilerini bütün yeryüzüne ilan ettiği veda hutbesinde, bayanların haklarını gözetmeyi, bu konuda Allah’tan sakınmayı, bayan ve erkeklerin birbirlerinin hukukuna riayet etmelerini Müslümanlara bir sorumluluk olarak yüklemiştir.
Ama maalesef günümüzde din, lisan, ırk, coğrafya ve toplumsal statü gözetmeksizin tüm insanlığı tehdit edecek bir boyuta ulaşan şiddet, en çok bayanlarımızı yaralamaktadır. İnsanlık onurunu zedeleyen bu durum, cahiliye anlayışının yalnızca bir çağa hasredilmeyip bir zihniyete ve hayat biçimine işaret eden boyutunu gözler önüne sermektedir.
Diğer taraftan, tasvip edilir hiçbir yanı, tarafı ve mazereti bulunmayan bayana dönük şiddet merkezli aksiyon ve telaffuzun, Rahmet ve iyilik dini olan İslam’dan referans bulması asla mümkün değildir. Çünkü şiddete meşruiyet sağlayan, merhameti öteleyen ve bayanı rencide eden bütün gelenek, örf ve inanışlar reddedilmelidir.
Kadın ve erkek, rakip ya da muhalif bir yaklaşımın ötesinde, birbirlerini destekleyen ve tamamlayan bireyler olarak beraberce daha huzurlu bir hayatı inşa edeceklerdir.
Bu prestijle, “8 Mart Dünya Bayanlar Günü”nün, bayanın saygınlığı ve hakları konusunda değerli bir farkındalığa vesile olmasını, bu alanda yaşanan sıkıntıların tahliline katkı sunmasını, savaşın, şiddetin, yoksulluk ve yoksunluğun mağdur ettiği kaç bayana umut olmasını temenni ediyorum.”
KADINLAR GÜNÜ NEDEN 8 MART’TA KUTLANIR?
“Dünya Bayanlar Günü” olarak 8 Mart gününün belirlenmesine kaynaklık eden olay konusunda türlü tartışmalı argümanlar mevcuttur. Bunlardan biri, Rusya’da çarlığın yıkılmasına yol açan 1917 Şubat İhtilali’nin 8 Mart günü yapılan bayan yürüyüşü ve grevleri ile başlamış olması, bir oburu 8 Mart 1908’de ABD’nin New York kentinde birden fazla sosyaIist olan bayan emekçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve bayanlara oy hakkı talepleriyle düzenlenen miting, öbür biri ise 8 Mart 1857’de yeniden ABD’nin New York kentindeki bir dokuma fabrikasında grevci emekçilere polisin saldırması, personellerin fabrikaya kilitlenmesi, gerisinden da çıkan yangında emekçilerin kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucunda 120 bayan emekçinin ölmesi, ve yeniden bir diğeri ise, bununla çok paralellik arz eden, lakin gerek Dünya Bayanlar Gününün birinci kararlaştırıldığı 1910’dan gerekse birinci milletlerarası kutlamaların düzenlendiği 19 Mart 1911’den sonra hiç bahsi geçmeyip çok sonraları ileri sürülen, 25 Mart 1911’de New York’ta gerçekleşmiş Triangle Gömlek Fabrikası yangını’dır.
Birleşmiş Milletler’in resmî web sitesinin hususla ilgili sayfasında 8 Mart gününün seçilmesine kaynaklık eden olay olarak Rusya’da Çarlığa son veren 1917 Şubat İhtilali’nin Gregoryen takvime nazaran 8 Mart günü bayanların protesto aksiyonları ve grevleri ile başlamış olduğuna işaret edilmektedir.