34,4049
36,2919
2.840,94
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Tekin, “Mülakatlarda kamera kaydından tutanağa kadar bir sürü başlıkta tedbir aldık. CHP’liler itiraz ediyorlar, ‘Mülakata karşıyız’ diyorlar. Resmi Gazete’de yayınlanan CHP’li belediyelerin ilanları var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı mülakatlarla ilgili önce siz bir değerlendirin” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Yükseköğretim Kalite Kurulu ve üniversiteler 2025 yılı bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları üzerine Komisyon üyesi olan ve Komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin görüşleri dinlendi. Ardından milletvekilleri Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve YÖK Başkanı Erol Özvar’a sorularını yöneltti.
“VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA ÖĞRENİM ÜCRETLERİNİN GÜNCELLENMESİ KONUSUNDA HAREKET ETMELERİNİ TAVSİYE ETTİK”
Özvar, vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim ücretlerine dair soru üzerine, “Son yıllarda enflasyon, hayat pahalılığı gibi sebeplerden dolayı öğrenim ücretlerinde farklılaşmaya yol açması sebebiyle gelen şikayetleri dikkate alarak bu sene içerisinde tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına Yürütme Kurulu kararımızı gönderdik. Bu konuda enflasyon oranını dikkate almak suretiyle öğrenim ücretlerinin güncellenmesi konusunda hareket etmelerini tavsiye ettik. Aynı zamanda YÖK olarak bir kanun değişikliği teklifi hazırlıyoruz” yanıtını verdi.
Anayasa’nın rektör seçimlerinde yetkiyi Cumhurbaşkanı kararına bağladığını ve dekanların seçimini YÖK’e bıraktığını belirten Özvar, “YÖK hem vakıf hem devlet üniversitelerinde üçer aday arasından gizli oylamayla dekan seçimini yapar” ifadelerini kullandı.
Özvar, öğrenci aflarına ilişkin sorulara yanıtında, “05/07/2023 tarihinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından alınan kararla gerek ön lisans, gerek lisans düzeyinde bütün programlar dahil olmak üzer, başvuran arkadaşların sınavlara girmek suretiyle başarılı olduğu takdirde eğitimlerinin tamamlanması konusunu bütün üniversitelerimize bildirdik. Vekil arkadaşlarımdan gelen vakaları da teker teker inceleyerek bütün üniversitelerle paylaştığımızı bilmenizi isteriz” ifadelerini kullandı.
“2022-2023’TE İSE TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISINDA DİKKAT ÇEKİCİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”
Üniversite eğitimini tamamlamadan üniveriteden ayrılan öğrencilerin sorulması üzerine Özvar, şu cevabı verdi:
“2013-2014 öğretim yılında 5,5 milyon öğrenci, 2021-2022 öğretim yılında 8,3 milyona yaklaşan öğrenci sayımız var. 2022-2023’te ise toplam öğrenci sayısında dikkat çekici bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün nedeni 17 Nisan 2020 tarih ve ilgili kanunda yapılan düzenlemede yer alan ‘açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem katkı payı ve öğrenim bütçesi ödemeyenlerin ilgili programla ilişiği kesilir’ hükmü gereğince, 2022-2023 eğitim öğretim yılında açık öğretim sisteminde milyonu geçen öğrencilerin kayıtlarının silinmesiyle ortaya çıkmıştır. 2023 yılında iradi olarak üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı 160 bindir. Bunu toplam öğrenciye oranladığınız zaman yüzde 2,3’lük bir oran ortaya çıkar.”