35,1657
36,6515
2.977,34
Avrupa Parlamentosu’nda alınan Azerbaycan karşıtı karar nedeniyle Azerbaycan Avrupa Birliği’ne nota verdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nda 24 Ekim’de kabul edilen Azerbaycan karşıtı karar ve bu karar için yapılan müzakerelerde seslendirilen mesnetsiz ve taraflı görüşler sebebiyle AB’nin Bakü Büyükelçisi Peter Michalko’nun bakanlığa çağrıldığı belirtildi.
Avrupa Parlamentosu, 24 Ekim 2024 tarihinde kabul ettiği karar ile Azerbaycan’ı, “insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri” iddiasıyla kınamıştı. Gerçekleştirilen açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen kararın Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı ve notanın Büyükelçi Michalko’ya iletildiği ifade edildi.
“ERMENİSTAN’DA İNTİKAMCILIĞI TEŞVİK EDİYOR”
Michalko’ya iletilen mesajda, Azerbaycan’a yönelik sürdürülen karalama kampanyasının, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saldıran, içişlerine müdahale eden açıklama ve adımların, Ermenistan’da intikamcılığı teşvik ettiği ve bölgedeki barış çabalarına zarar verdiğine dikkat çekildi.
Söz konusu mesajda, Azerbaycan’ın AB ile ilişkilerini uluslararası hukuk norm ve ilkeleri, karşılıklı saygı, eşitlik ve ortak yarar temelinde kurduğu ifade edilirken karşı tarafa bu temel ilkelere ciddi şekilde uyma çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden, içişlerine müdahale eden, bölgede barış ve istikrara zarar veren önyargılı adımlardan kaçınılması istendi.
NELER OLMUŞTU?
Avrupa Parlamentosu, 24 Ekim 2024 tarihinde kabul ettiği karar ile Azerbaycan’ı, “insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri” iddiasıyla kınadı. Söz konusu kararda, Azerbaycan’ın insan hakları savunucuları, gazeteciler ve muhalif figürlere yönelik baskıcı uygulamaları nedeniyle kınandığı ve bu ihlallerin, ülkenin Kasım ayında COP29 İklim Konferansı’na ev sahipliği yapma hakkıyla çeliştiği belirtildi.
Avrupa Parlamentosu ayrıca, Azerbaycan’ın Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmesi ve iki ülke arasında bir barış anlaşması imzalanması gerektiğini de kaydederken Azerbaycan hükümeti bu karara sert tepki gösterdi ve Avrupa Parlamentosu’nun kararını, “çifte standart” ve “politik kinayecilik” olarak değerlendirdi.