34,6425
36,5937
2.940,19
Aşure Günü pek çok fazilete de konut sahipliği yapmaktadır. Muharrem ayının 10. günü idrak edilen bu mübarek günde aşure pişirerek komşularına dağıtan müminler tıpkı vakitte ibadetlerini yerine getirmek istiyorlar. Aşure Günü ibadetleri, çekilecek zikirler, okunacak dualar nelerdir? sorularının karşılıkları merak ediliyor. Aşure günü ve gecesi yapılacak ibadetler haberimizde…
AŞURE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
AŞURE GÜNÜ VE GECESİ OKUNACAK DUA
“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
Allah’ı mîzân dolusunca, ilimlerin nihâyet derecesiyle, râzı olacağı halde, Arş’ın ağırlığınca tesbih ederim. Allah’tan koruyacak hiçbir sığınak ve kurtuluş yolu yok, O’ndan yeniden O’na sığınılır. Çift ve tek olan şeyler adedince, Allah’ın bütün tam sözleri adedince O’nu tesbih ederim.
Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle bana selâmet vermeni istiyorum. Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, fakat ulu ve Azîm olan Allah’ın tevfik ve yardımıyladır. O bana kâfi, O ne hoş vekildir. Ne hoş Mevlâ ve ne hoş yardımcıdır. Allah, mahlûkâtın en güzeli olan Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât eylesin! Âmîn!”
AŞURE GÜNÜ NE OLDU?
Sağlam dokümanlara dayanmamakla birlikte bugünde gerçekleştiğine inanılan birtakım olaylar bulunmaktadır. Hz. Mûsâ (a.s.) ve İsrâiloğullarının Firavun’un zulmünden kurtulmaları, Hz. Nûh’un (a.s.) gemisinin Cudi dağına oturması, Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Yûnus’un (a.s.) balığın karnından çıkarılması, Hz. Mûsâ ve Hz. İsa’nın (a.s.) doğumları, inanışa nazaran Aşûre gününde gerçekleşmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biz Mûsâ’ya sizden daha lâyıkız.” (Müslim, “Sıyâm”, 202; İbn Mâce, “Sıyâm”, 31) diyerek Musevilerin aşûre günü tuttukları orucu, bir gün öncesi yahut sonrasıyla tutmayı tavsiye etmiştir.
Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’da şehit edilmesi de muharremin onuncu günü gerçekleştiği için, aşûre günü birebir vakitte, İslâm tarihinde son derece acı, acıklı ve üzücü bir olayı hatırlatma özelliği de taşımaktadır. Bu sebeple Şiîler, aşûre gününü Hz. Hüseyin’in intikamını alma kelamını tazeledikleri bir matem günü kabul ederler; hatta dövünerek ve kendilerine azap yaparak bu oruca başlarlar. Gerek bu uygulama gerekse bu uygulamaya karşılık Emevîlerin bu günün bir bayram sevinci ile kutlanmasını sağlama istikametindeki uğraşları temelde siyasal bakış ve görüş farklılığı ile ilgilidir.