34,3784
36,8419
2.968,04
Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki yarım kalan şehir hastaneleri inşaatları, devasa maliyet artışlarıyla kamu bütçesine büyük yükler getiriyor. Özellikle kamu-özel ortaklığı ile yapılan bu projelerde, maliyetlerin planlanandan çok daha fazla artması ve inşaatların yarım kalması ciddi eleştirilere yol açıyor.
Maliyetler neden artıyor?
Denizli, Aydın, Tekirdağ ve Samsun’da devam eden şehir hastanesi projelerinde maliyetler, başlangıçta öngörülen rakamların çok üzerine çıktı. Örneğin, Denizli’deki bin yataklı şehir hastanesi için başlangıçta 1.2 milyar TL ödenmişken, yarım kalan inşaatın tamamlanması için yapılan ek ödemelerle maliyet 13 milyar TL’ye yükseldi. Bu, başlangıç maliyetinin neredeyse 12 katı bir artış anlamına geliyor.
Aydın ve Tekirdağ’da benzer durumlar yaşanırken, Samsun’daki Alaçam Yakakent Devlet Hastanesi için yapılan ödemeler dört yıl içinde 12 kat artarak 619 milyon TL’ye ulaştı.
Kamulaştırma çağrısı ve kamu maliyetleri
BirGün’ün haberine göre, Ankara Tabip Odası ve diğer sağlık otoriteleri, şehir hastanelerinin kamu maliyetlerini azaltmak ve daha verimli bir hizmet sunmak amacıyla kamulaştırılması gerektiğini vurguluyor. Sağlık hizmetlerinin kamu yararına, kamu hukuku ve kamu maliyesi araçlarıyla organize edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Şehir hastanelerinin yüksek kira ve işletme maliyetleri, kamu bütçesinde ciddi bir yük oluştururken, sağlık hizmetlerinin maliyetini artırıyor ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını engelliyor.
Uzun vadede çözüm önerileri
Uzmanlar, şehir hastaneleri projelerinde daha şeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim süreci öneriyor. Maliyet artışlarının önlenmesi ve projelerin zamanında tamamlanması için etkili planlama ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruluyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin herkes için erişilebilir ve sürdürülebilir olması adına kamusal finansmanın yeniden yapılandırılması ve kamu-özel ortaklıklarının revize edilmesi öneriliyor.