34,5405
35,9780
3.002,67
Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair değerlendirmelerde bulundu.
CNBC-e canlı yayınına katılan Dinçer, portföy yatırımları için Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin 4 kademe altında bulunduğunu, buna rağmen portföy girişleri olduğunu ifade etti.
Dinçer, “Doğrudan yatırımlarda ise hem Türkiye’de hem dünyada ciddi yavaşlama oldu. Kolay kolay ‘Her tarafa bayrak dikelim’ havasından vazgeçti global şirketler” dedi.
Sabancı Holding yöneticisi şöyle devam etti: “Avrupalı şirketlerin birçoğu burada var ya da vardılar ya da gitmek üzereler. Dolayısıyla Türkiye’ye Avrupa’dan ya da ABD’den yeni bir sermaye girişi beklememek lazım. Bir konsolidasyon olabilir. Sektörde mali durumu olmayan şirketler var. Biz yeni satın alma için şirket bakmıyoruz. Şirketler el değiştirebilir. Ben Körfez’den yatırım bekliyorum. Telekom olabilir, havaalanları olabilir. Türkiye’ye muhtemelen Körfez’den para gelir.”
‘Ekonomi soğumaya başladı ama daha çok yeni’
Dinçer, faiz indirimlerinin bir süredir konuşulduğunu ancak bunları pek gerçekçi görmediğini belirterek “Türkiye’de ekonomi soğumaya başladı ama daha çok yeni. Ekonomistler şu an talebin bulunduğu seviyeyi hala enflasyonist diye değerlendiriyor. Kasımın başına gelmeden Türkiye’de enflasyonun beklendiği gibi geldiğini anlayamayacağız” dedi.
Sabancı Holding yöneticisi şunları kaydetti: “Faizde yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkış 23 Mart’ta oldu, seçimlerden 8 gün önce. Neden? Çünkü dövize hücum vardı. Bunu tersine çevirirken de hücum olup olmayacağını test edecekler. TL mevduat şu an hala yüzde 51’de. Henüz güven yüzde 51’e sağlandı. Yüzde 49 dışarıda.”
‘Sosyal güvenlik sistemimiz iflas etmiştir’
Dinçer, sosyal güvenlik sistemi için de şu değerlendirmeyi yaptı: “Yüksek enflasyon ortamında ekonomi yönetimi, trafik sigortalarında enflasyonu kontrol altında almak için gerekli zamları yapmadı. Serbest pyiasa bozuldu, en önemli sorun bu. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin getirilmesi de çok önemli. Sosyal güvenlik sistemimiz iflas etmiştir. Türkiye’de hızla yaşlanan bir nüfus var. Sağlık hizmetleri ve emeklilik konusunda devlet bu yükü taşıyamayacak o yüzden tamamlayıcı emeklilik sisteminin gelmesi lazım.”