34,5893
36,3763
2.923,08
Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 29 milyonu aşarken, 33 milyonun üzerinde vatandaşın ehliyet sahibi olduğu biliniyor.
Bu kadar büyük bir grubun ehliyet sahibi olması, sürücü kimliklerinde yapılan uygulama değişikliklerini oldukça karmaşık bir sürece dönüştürürken, üzerinden yıllar geçmesine rağmen Türkiye’de ehliyetini değişmeyen ve eski tip sürücü belgesi kullanmaya devam eden milyonlarca vatandaş bulunuyor.
Normal şartlarda 31 Aralık 2022 itibarıyla sona erecek olmasına karşın, pandemi sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle iki yıl daha uzatılan eski tip ehliyetler için son kullanım tarihi, bu yılın son günü itibarıyla tamamlanacak.
1 Ocak 2025 tarihinden sonra eski ehliyetleriyle trafiğe çıkan vatandaşlar için harekete geçecek İçişleri Bakanlığı, bu sürücülere 13 bin lira para cezası kesecek.
13 BİN LİRA CEZA ÖDEMEMEK İÇİN EHLİYET DEĞİŞTİRMELİSİNİZ
İnternet aracılığıyla Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden alınacak randevular ile yalnızca birkaç dakika içerisinde ehliyetinizi yenilemek ve çipli ehliyete geçmek mümkün.
Ehliyet yenilemek için randevu almanız ve ilgili belgeleri hazırlamanız zorunlu tutulurken, yenileme ücreti olarak ise yalnızca 15 TL istenmekte. 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan tüm ehliyetlerin yenilenmesi zorunlu tutulurken, bu değişikliğe uymayan ve aracını eski ehliyeti ile sürmeye devam edenler için 13 bin liralık trafik cezası uygulanacak.
EHLİYET YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alması gerekiyor. İşte yenileme işlemi için gerekli olan belgeler:
Bu belgelerle randevu gününde ilgili kuruma başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilecektir. Unutmayın, eski tip ehliyetlerle 2024 sonrası trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksek ve bu cezaların ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir.
Her ne kadar Türkiye’de ehliyet sahiplerinin çok büyük bölümü B sınıfı sürücü kimlik sahiplerinden oluşsa da, değişiklik tüm ehliyet tipleri için geçerli olacak.