34,6070
36,3416
2.928,00
İslam aleminde büyük kıymete sahip ve Hicri takvime nazaran yılın son ayı olan Zilhicce ayı, Hac ibadeti ve Kurban Bayramı’nı da içinde barındırdığından büyük coşkuyla kutlanır. Bu ayın en değerli ibadetlerinden biri de oruç tutmaktır. Pekala Zilhicce ayında kaç gün oruç tutulur? 2024 Zilhicce orucu ne vakit, nasıl tutulur, nasıl niyet edilir? Diyanet’in yorumlarıyla merak edilen soruların karşılıklarını haberimizde derledik…
ZİLHİCCE AYINDA NE VAKİT, KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?
Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı’nın eda edilmeye başlanması sebebiyle oruç tutması tavsiye edilmez. Lakin Zilhicce’nin birinci 9 günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. Yani Zilhicce’nin birinci 9 günü oruç tutmak sevap, fakat oruç tutmamak günah değildir. Bu durumda, 2024 yılında Zilhicce ayının 7 Haziran’a denk gelesi sebebiyle Müslümanlar, 7 – 15 Haziran tarihlerinde oruç tutabilir. Zilhicce ayında oruç tutulmasına ait Diyanet tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verilmiştir:
“Zilhiccenin birinci dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği üzere birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde kıymetli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Ama hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, kahır ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).”
ZİLHİCCE ORUCU NASIL TUTULUR? NASIL NİYET EDİLİR?
Niyet etmek orucun kurallarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek kâfi ise de niyeti lisan ile söz etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan orucu, aşikâr günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile beyhude oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile sonraki gün zirve noktasına gelmesi öncesine kadarki müddettir Fakat imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca alışılmamış bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” halinde mutlak niyet kafidir.
Kaza, keffaret ve bir vakte bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu cins oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret yahut adak orucuna” halinde belirtilmesi gerekir.
Şafiî mezhebine nazaran ise beyhude dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Beyhude oruçlara ise güneş zirve noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).