34,8811
36,6449
2.977,32
HİCRİ YILBAŞI NE VAKİT 2023? | Muharrem ayının birinci günü ile Zilhicce ayının son gecesini birbirine bağlayan Hicri yılbaşının ne vakit idrak edileceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ay yılının temel alındığı hicri takvimde, 1 yıl 354 yahut 355 günden oluşuer. Bir sonraki güne 00.00’da değil güneş batınca geçilen Hicri takvimi temel alarak ‘Hicri yılbaşı hangi tarihte, ayın kaçında, değeri nedir?’ sorularını cevapladık. İşte ayrıntılar…
HİCRİ YILBAŞI HANGİ TARİHTE, AYIN KAÇINDA?
Hicri takvime nazaran Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bu kapsamda, 18 Temmuz Salı günü yılın son günü olurken güneş battıktan sonra yeni yıla girilmiş olacak.
HİCRİ YILBAŞI KIYMETİ NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde, Hicri yılbaşı başlığının altında şu sözlere yer verilmiştir:
“Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği devrinde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.
Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir tabiri; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan seyahattir.
Hicret, Allah isteği için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir hikayesi; Büyük dinimizin rahmet yüklü bildirilerini bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu seyahatin ismidir. O denli ki bildirim hicreti doğurmuş, hicret ise bildirisi yoğurmuştur. Kısaca hicret Müslümanlar için bir milattır.
Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin tepesidir..”
HİCRİ TAKVİME NAZARAN KIYMETLİ GÜNLER
🙏Hicri Yılbaşı: 19 Temmuz 2023 Çarşamba
🙏Aşure Günü: 28 Temmuz 2023 Cuma
🙏Mevlid Kandili: 26 Eylül 2023 Salı
HİCRİ TAKVİMİN AYLARI
Hicrî takvi İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay’ın Dünya etrafında dolanımını temel alan bir takvim sistemidir. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.
Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne nazaran hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır. Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır. El-Biruni ve El-Mesûdî İslam öncesi Arapların ve Müslümanların birebir ay isimlerini kullandıklarını söz etmişlerdir.
MUHARREM
Haram (mübarek) kılınmış
Günah işlemenin yasaklanmış olduğu mübarek ayların birincisidir.
SAFER
Boş manasında
Gıda yahut savaş için yola çıkılan ve meskenlerin boş bırakıldığı ay idi.
REBİÜLEVVEL
İlk bahar
İsmi baharda verilmiştir.
REBİÜLAHİR
Son bahar
İsim ilkden sonra geliyor.
CEMAZİYELEVVEL
İlk çorak toprak ya da birinci don
Yazın ismi verildiği için yahut kışın su donduğu için
CEMAZİYELAHİR
Son çorak toprak ya da son don
İsim ilkden sonra geliyor.
RECEP
Saygı, onur
Mübarek ayların ikincisidir.
ŞABAN
Dağılmış, yayılmış
Su bulmak için dağılınan aydır.
RAMAZAN
Yanma, sıcak olma
Oruç ayı, en saygın ve bedelli kabul edilen aydır.
ŞEVVAL
Yükselmiş
Gebe dişi develer kuyruklarını kaldırır.
ZİLKADE
Barışa sahiplik eden
Üçüncü mübarek aydır.
ZİLHİCCE
Hacca sahiplik eden
Hac ayıdır, son mübarek aydır.