34,5300
35,9376
3.004,69
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Aile Akademisi ve İstanbul Aile Vakfı iş birliğinde düzenlenen 2’nci Uluslararası Aile Sempozyumu, akademisyenlerin katıldığı oturumlarla devam ediyor.
Birleşmiş Milletler (BM) “Uluslararası Aile Haftası” etkinlikleri kapsamında, 2024 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edildiği Gaziantep’in ev sahipliği yaptığı sempozyumda 15 farklı ülkeden gelen 100’e yakın seçkin akademisyenin katıldığı oturumlar devam ediyor. Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde yapılan oturumlarda akademisyenler, Türkiye ve dünyada aile yapısına yönelik küresel ve yerel ölçecekte potansiyel tehditler, farklı ülkelerde aile yapıları ve araştırmalar konu edinildi.
Bu yıl ki teması “Küresel Tehditler Karşısında Aile” olarak belirlene sempozyumda yapılan sunumlarda çocuklar ve gençler üzerinde durulurken evlilik müessesesi, toplumsal yapı ile demografik değişimler üzerine yapılan akademik çalışmaları anlattı.
Alanında uzman isimler sunumlarında uluslararası çalışmalara değindi
İlk oturumlarda yapılan sunumlarda küreselleşen dünyanın getirdiği yeni değerlerin yerel aile yapı ve kültürlerine etkileri üzerinde istatistikler üzerinde değerlendirildi. Öte yandan günümüzde yaşanan yaşlanma, göç, mülteci sorunları üzerinde aile yapılarında oluşan yeni dinamikler üzerinde yorumlar yapıldı, etkileri örneklerle verildi. Oturumların devamında uluslararası makalelere atıfta bulunularak istatistiksel veriler üzerinden ülkeler özelinde örnekler verildi.
Sempozyumun ikinci oturumunda ise dijital dünya üzerinden aile mahremiyeti, dinler tarihi ve ailenin yeri ile maneviyat üzerinde aile yapısı incelendi. Akademisyenler yaptıkları konuşmalarda dijital dünyanın aile yapılarına yönelik mahremiyet tehditleri, aile yapısında oluşturduğu tahribat ve alınması gereken tedbirleri aktardı. Dinler tarihi üzerinden alanında uzman isimler ideal aile yapısını ve öğütler üzerinden oluşturulan kültürel değerler üzerine konuşuldu. Oturumlarda ayrıca maneviyat ve aidiyet duygusunun aileler üzerinde nasıl etkili olduğu ve çocukların yetiştirilmesinde güçlü aile yapısına etkileri ve önemine yönelik vurgular yapıldı.
Sempozyumun devamında yapılan oturumlarda akademisyenler aile içi iletişim ve çocuk yetiştirme üzerinde dururken toplumun temel taşı olarak görülen aile yapılarının ait olduğu toplumlara etkileri ve toplumsal yapının aile üzerindeki oluşturduğu değişimler ele alındı. Konuşmacılar uzmanlık alanlarına göre aile yapılarını etkileyen ekonomik durumlar, sosyal değişimler, psikolojik etkiler ve İslam’ın toplumlar ve özellikle aile yapıları üzerinde oluşturduğu olumlu etkileri yaptıkları sunumlar ve konuşmalarla örneklendirerek izleyicilere aktardı.
Güçlü aile için STK ve kamu kurumları iş birliğine vurgu yapıldı
Sempozyumun 2’nci gününde yapılan oturumlarla birlikte oluşturulan sonuç beyannamesinde sempozyumda ele alınan konuların akademik dünyada daha fazla konu edilerek çalışmalar üretilmesi, konuların gündemde tutulması ve çeşitli tedbirlerin alınması için resmi kurumlar ve STK’ların ortak iş birliği ile ele alınması önerildi. – GAZİANTEP