34,5248
35,9243
2.991,56
Bilim insanları, erkek-dişi ikiz kümesindeki dişi hayvanların, erkek benzerlerinden her türlü etkiyi aldığını uzun zamandır biliyorlardı.
İneklerde dişiye geçen hormonlar onları kısır hale getirebiliyor. Kemirgenlerde yapılan araştırmalar ise, bu durumun onları daha agresif hale getirdiğini gösteriyor.
Ancak ABD’deki Redlans Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla, uzmanlar, insanlarda da benzer bir bağlantı olduğunu tespit etmeye başlıyor.
Etkinin, doğum sırasında rahmi dolduran erkek seks hormonu testosterondan kaynaklandığı söyleniyor. Araştırmaya göre bazen erkek fetüsten dişiye sızıyor ve onun büyüme şeklini etkiliyor.
Redlands Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Bryce Ryan, NPR’ye, ikizlerin rahimlerinde onları kardeşlerinden ayıran kendilerine ait ayrı amniyotik keseleri olmasına rağmen bazen aralarında hormon akışı olabileceğini açıkladı.
Erken gelişim sırasında dişi embriyolar östrojen adı verilen kadın cinsiyet hormonunun çoğunu üretmez. Ancak Ryan, erkeklerin erken yaşta erkek cinsiyet hormonu olan testosteronu üretmeye başladığını söyledi.
FARKLILIK DİŞİLERDE GÖRÜLÜYOR
Kemirgenleri inceleyen bilim insanları, hormonların bazen gelişmekte olan ikizler arasında akabileceğini belirledi. Bunun erkek ikizlerde herhangi bir garip sonuç doğurduğu görülmedi, ancak dişi ikizlerde bazı farklılıklara neden olduğu görüldü.
Konuyla ilgili Danimarka, Amerika ve Güney Kore’den araştırmacılar tarafından yapılan 60 çalışmanın 2019’da yapılan incelemesi, bunun dişi ikizlerin davranışını ve kişiliğini etkileyebileceği sonucuna vardı. Spesifik olarak, erkeksi özellikler geliştirme olasılığını artırabiliyor.
Missouri Üniversitesi’nden psikologlar da 2013 yılında yapılan bir araştırmada ikiz kadınların alkol bağımlılığı geliştirme olasılığının ikiz olmayan kadınlara göre daha yüksek olduğunu buldu.