35,4879
36,6041
3.067,25
MANİSA EZAN NE VAKİT OKUNACAK 12 MART? |Müslümanlar için rahmet ve mağfiret ayı olarak bilinen on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı, 2024 yılında 11 Mart ile 9 Nisan tarihleri ortasında idrak ediliyor. Bir ay boyunca oruç tutarak kendilerine farz kılınan ibadeti yerine getirmek isteyen vatandaşlar 12 Mart Salı iftar ve sahur vaktini araştırıyor. İşte 2024 Manisa imsakiyesi ve ezan saatleri…
RAMAZAN BAYRAMI NE VAKİT 2024?
🍬Ramazan Bayramı arifesi: 9 Nisan Salı
🍬Ramazan Bayramı 1. Günü: 10 Nisan Çarşamba
🍬Ramazan Bayramı 2. Günü: 11 Nisan Perşembe
🍬Ramazan Bayramı 3. Günü: 12 Nisan Cuma
2024 MANİSA İFTAR VE SAHUR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN
ORUÇ TUTMAK NEDEN FARZDIR?
Oruç ibadetinin temel amacı insanları takva- ya eriştirmektir. Bu şahsen Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden evvelkilere farz kılındığı üzere, size de farz kılındı…” (Bakara, 2/183) biçiminde söz edilmektedir.
Oruç ibadeti kanaatkârlığımızı güçlendirir. Açlık çeken insan fakirin, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin değerini daha düzgün kavrar. Artık israf edemez olur. Allah Resulü’nün “Kanaat bitmeyen bir hazinedir” (Beyhakî, “Zühd”,2/88) kelamı, müminin kulaklarında yankılanır.
SAHUR YAPMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Sahur yemeği, oruç tutacak şahısların imsak vaktinden evvel gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu tabir etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu ortasındaki en değerli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili kelam ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Zira kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu biçimde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tıp maddi-manevi rahmetleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.
ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?
Orucun temel ögesi, yeme, içme ve cinsel ilgiden uzak durmak, nefsi bunlardan yoksun bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu manaya gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile üzere keyif veren tütün kökenli dumanlı hususlar ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm hususlar oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da tıpkı karara tabidir.
UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?
Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Zira onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.
Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa çabucak ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).
EZANA NE KADAR KALDIĞINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
KİMLER ORUÇ İBADETİNDEN MUAFTIR?
İslam dini, unsur olarak bireyleri güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan yahut düşünceye yol açan durumlarda kolaylaştırıcı kararlar getirmiştir. Bu genel prensip uyarınca farz olan Ramazan orucu ibadetini muhakkak kurallara bağlı olarak erteleme konusunda birtakım ruhsatlar getirilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:
“Ey inananlar! Oruç sizden evvelkilere farz kılındığı üzere, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan yahut seyahatte bulunan, tutamadığı günler sayısınca öteki günlerde meblağ. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden düzgünlük yaparsa, o güzellik kendisinedir. Şayet bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha yeterlidir.” (Bakara, 2/183-184)
İslam âlimleri bu ayet-i kerime ve ilgili hadislere dayanarak Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretleri şöylece sıralamışlardır:
a) Seyahat: Ramazan’da sefer arası (en az doksan km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Lakin niyet ettikten sonra gündüzün seyahate çıksa bu seyahat esnasında legal öbür bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, şayet orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, yalnızca kaza gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 402-405).
b) Hastalık: Oruç tuttuğu vakit, hastalığının artmasından yahut uzamasından tasa edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan şahıslar için, güzelleştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması hâlinde hasta olacağı tabip tarafından bildirilen kimse de hasta kararındadır.
c) Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. Bakara mühletinin 184. âyetinde, bu formda olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği karara bağlanmıştır. Düzgünleşme umudu olmayan hastalar da tıpkı karara tabidir.
d) İleri derecede açlık, susuzluk: Açlık yahut susuzluk sebebi ile vücut ve ruh sıhhatinin önemli derecede ziyan görmesi kelam konusu olan kimse orucunu bozabilir. Sıhhat kuralları düzelmesi hâlinde bozulan oruç Ramazan’dan sonra kaza edilir.
Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi vefatına sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması yani oruca devam etmesi haram olur.
e) Sıkıntı ve meşakkatli işlerde çalışmak: Esas prestijiyle bir insanın ibadetlerini olağan bir halde yapmasını engelleyecek sıkıntı ve ağır işlerde çalışması yahut çalıştırılması yanlışsız değildir. Lakin şahsî yahut toplumsal zorunluluklar, kimilerinin bu türlü işlerde çalışmalarını gerektirebilmektedir. Bu türlü durumda bulunan bir kişi, oruç tuttuğu takdirde sıhhatine bir ziyan gelmesinden korkuyorsa, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, müsaade günlerinde yahut müsait vakitlerde tutamadıkları oruçlarını kaza etmelidirler.
f) Hamile ve emzikli olmak: Oruç tuttuğu takdirde kendisinin yahut çocuğunun ziyan görmesi beklenen olan hamile yahut emzikli bayanlar da, sıhhat durumu oruç tutmak için elverişli olmayanlar ortasında değerlendirilmiştir. Bu durumda olanlar da oruç tutmayabilirler. Hatta ziyan görme ihtimali kuvvetli ise tutmamaları gerekir. Durumları olağana döndüğünde tutamadıkları oruçları kazâ ederler (Sahnûn, el-Müdevvene, I, 278-279; Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 328; İbn Kudâme, el-Kâfî, I, 433-434; Kâsânî, Bedâî’, II, 97).
Fakihler oruç tutmama ruhsatını Kur’an ve Sünnet’te zikredilen sebeplerle sonlu tutmayı tercih etmiş, bunların ortak özelliği meşakkat olsa bile, her meşakkatli durumda oruç tutulmayabileceğini söylemekte temkinli davranmışlardır (İbn Kudâme, el-Kâfî, I, 433-436).
Ruhsata münasebet olan hâl ortadan kalkınca tutulamayan oruçlar kaza edilir. Uygunlaşması mümkün olmayacak formda hasta olmak, ya da çok yaşlı bulunmak üzere oruç tutmaya daima bir pürüzün bulunması hâlinde tutulamayan her oruç için bir fidye verilir. Bir oruç fidyesi bir fıtır sadakası ölçüsüdür. Bir fıtır sadakası ise, bir kimseyi orta hâllisi ile bir gün doyurabilecek yiyecek ölçüsü yahut bunun mali karşılığıdır.
NOT: SORULARIN KARŞILIKLARI DİYANET’İN RESMİ SİTESİNDEN ALINMIŞTIR!