35,1368
36,5946
2.956,17
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Son 200 yılda Akdeniz’deki köpek balığı popülasyonunun yüzde 97’sinin yok olduğu görülüyor” diye konuştu. Gökoğlu, kalan yüzde 3’lük popülasyonun 48 türden oluştuğunu kaydetti.
Bilimsel araştırmalara göre varlığı milyonlarca yıl öncesine dayanan köpek balıklarının birçok türü, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde.
Nesli tükenme tehlikesi altındaki köpek balıklarının yaşam alanları arasında yer alan Akdeniz’deki popülasyonu ile ilgili zaman zaman çalışmalar yapılıyor. Son çalışmalara göre son 200 yılda Akdeniz’deki köpek balığı popülasyonunun yüzde 97’si yok oldu.
AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, yeni türlerin girip girmediği konusunda Akdeniz’i sürekli takip ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Gökoğlu, “Son zamanlarda sosyal medyada köpek balıkları ile ilgili birçok video paylaşılmaya başlandı. Sanki köpek balıkları Akdeniz’de artıyormuş gibi izlenim oluştu.
Yapılan bilimsel çalışmalarda son 200 yılda Akdeniz’deki köpek balığı popülasyonunun yüzde 97’sinin yok olduğu görülüyor. Geriye kalan yüzde 3’lük popülasyon ise 48 türden oluşuyor. Köpek balıklarının sadece Akdeniz’de değil, dünyada da sayısı hızla azalıyor. Özellikle Akdeniz av baskısının çok olduğu yer” dedi.
“Testere, çekiç köpek balıkları yok oldu”
Köpek balıklarının av baskısıyla karşı karşıya kaldığını belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Bu tür az yavru veriyor ve üreme sıklığı geniş oluyor. Bazıları 2-3 senede bir yavru veriyor. Habitatlarda da ciddi bozulmalar yaşanıyor. Ekosistemin dengesinin korunması için önemli bir tür. Şu anda Akdeniz’deki köpek balığı türlerinin yüzde 53’ü kırmızı listede. Testere balıkları, çekiç köpek balıkları yok oldu, melek balığı olarak bilinen tür kritik noktada” diye konuştu.