35,1983
36,6192
2.972,56
2023’ün ilk dokuz ayında reçete başına ve fatura tutarlarında yaşanan yüzde 100’lük artış, vatandaşların ilaç için ödedikleri katılım paylarını iki katına çıkardı. Ayakta tedavi gören hastalar için ilaç bedelinin belirli bir yüzdesi olarak alınan katılım payları, ödeme güçlüğü çeken vatandaşları eczanelerde “veresiye” ilaç almaya itti.
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın aktardığına göre, uzmanlar, sağlık hakkına erişimin kolaylaştırılması adına, özellikle emekliler ve açlık sınırı altında gelir elde eden vatandaşlar için ilaç katılım paylarının tamamen kaldırılması gerektiğini ifade etti.
YÜZDE 100’E VARAN ARTIŞ
SGK’nın verilerine göre, 2022’nin ilk dokuz ayında ortalama reçete başına harcama 210 TL iken, 2023’ün aynı döneminde bu miktar %93 artarak 406 TL’ye yükseldi. Aynı şekilde, toplam reçete fatura tutarı da %103 artışla 69 milyar 931 milyon liradan 142 milyar 239 milyon liraya çıktı.
“ESKİDEN TAMAMI KARŞILANIYORDU”
Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri’nden eczacı Cem Kılınç, ilaç fiyatlarındaki artışların ve SGK’nın uyguladığı reçete ücreti, katılım payı gibi ek maliyetlerin vatandaşın sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığını belirtti. Kılınç, geçmişte emekliler ve raporlu hastalar için ilaç bedellerinin tamamının karşılandığını, fakat şimdi devletin yalnızca en ucuz ilaçları karşıladığını, orijinal ilaçlar için farkın vatandaştan talep edildiğini ifade ederek, ekonomik güçlükler içindeki vatandaşların temel sağlık haklarına bile para ödeyerek erişmek zorunda kaldıklarını vurguladı.