34,5379
36,3588
2.916,31
On bir ayın sultanı mübarek ramazan ayı nihayet geldi. İslamiyet açısından büyük değere sahip olan ve bir ay boyunca oruç tutularak Allah’a yakınlaşmak, güç durumdaki insanları anlamak ve şükrederek elimizdeki nimetlerin değerini bilmek üzere sebeplerle Müslümanlara farz kılınan oruçla birlikte beyhude namazı olan Teravih de başlıyor. Pekala Teravih namazı kaç rekat? Teravih namazı nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Teravih konutta kılınır mı Diyanet? İşte yanıtlar…
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?
Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta yahut yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Çünkü Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah isteği için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).
TERAVİH NAMAZI NASIL NİYET EDİLİR?
İmam “niyet ettim Allah isteği için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah isteği için teravih namazını kılmaya, uydum imama” halinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.
Eğer teravih namazı cemaatle değil yalnız başına kılınacaksa niyet şöyle edilmelidir:
“Niyet ettim Allah isteği için Teravih namazımı kılmaya…”
Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte tekrar niyet etmenin koşul olup olmadığı konusunda Hanefî âlimleri farklı görüşlere sahiptir. Tercih edilen görüşe nazaran teravih namazı bir bütün olduğundan her iki yahut dört rekâtta selam verdikten sonra yine niyet etme zaruriliği bulunmamaktadır. (İbn Nüceym, el-Bahr, I, 294; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 130).
TERAVİH NAMAZI MESKENDE KILINIR MI?
Teravih namazı konutta kılınabilir. Beyhude namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Gerçekten Hz. Peygamber teravih namazını birkaç kere cemaate kıldırmış, lakin daha sonra farz olur niyetiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177).
Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir halde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın tekrar cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne hoş bir âdet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı üzere, Allah da Ömer’in kabrini o denli nurlandırsın.” (Müttakî, Kenzü’l-ummâl, XII, 576) diye dua etmiştir.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih namazı cemaatle şöyle kılınır:
Önce yatsı namazının birinci sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin yahut cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.
İmam “niyet ettim Allah isteği için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah isteği için teravih namazını kılmaya, uydum imama” formunda niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.
İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta “Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Şayet teravih dört rekât olarak kılınacaksa birinci oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”‘nin okunması hoş olur. Teravih namazı orta vermeden kılınabileceği üzere muhtaçlığa nazaran kısa ortalar da verilebilir.
Teravih namazı bittikten sonra kısa bir duanın ardından vitir namazı da cemaatle kılınır. Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.
Teravih namazı meskende şöyle kılınır:
Teravih namazı konutta kılınabilir. Aile bireyleri teravih namazını kendi başlarına tek tek kılabilecekleri üzere içlerinden Kur’an-ı Kerim’i en âlâ okuyanı ve namazla ilgili kararları en güzel bileni, başkalarına imam olarak cemaatle de kılabilirler.
Ezan okunduktan sonra sırayla:
Teravihin ikişer rekât olarak kılınması daha uygundur. Bununla birlikte dörder rekât halinde de kılınabilir.
İkişer rekât halinde kılınırken motamot sabah namazının sünneti üzere kılınır. Dörder rekât kılınırken ise yatsının birinci sünneti üzere kılınır. Teravih tamamlandıktan sonra Vitir namazı kılınır.
ORUÇ TUTMAYANLAR TERAVİH NAMAZI KILABİLİR Mİ?
Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan beyhude bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak legal kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile dört halife periyodundan itibaren günümüze kadar mescitlerde yahut meskenlerde cemaatle ya da ferdî olarak eda edilegelmiştir.
Teravih, orucun değil Ramazan ayının sünneti olduğu için oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.