34,5761
36,3526
2.917,58
SAÇ SAKAL KESMEK ORUCU BOZAR MI? | Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç ibadetini idrak eden milyonlarca Müslüman, orucun hangi durumlarda bozulacağını araştırıyor. Oruç tutmak maksadıyla niyet edilmesinin akabinde iftar vaktine kadar insanların bir şey yiyip içmemesini emreden İslamiyet, güneşin doğuşundan gün batımına kadar bu açlığın sürdürülmesini buyurmuştur. Pekala Tıraş olmak orucu bozar mı? Oruçluyken tıraş olmak, saçını, sakalını kesmek orucu bozar mı? İşte Diyanet’in açıklamalarıyla merak edilenler…
ORUÇLUYKEN TIRAŞ OLMAK ORUCU BOZAR MI DİYANET?
Diyanete nazaran oruçluyken saç, sakal, tırnak kesmek ve beden paklığı yapmak üzere fiiller orucu bozmaz.
Tırnak kesmek de İslam dininin paklık gereklilikleri ortasında yer almaktadır ve orucu bozmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tırnak kesmenin orucu bozup bozmayacağına dair görüşü bulunmamakla birlikte, tırnak kesmenin mekruh olduğu şu sözler yer almaktadır;
“Bazı kaynaklarda cünüplük, lohusalık ve hayız hallerinde gusletmeden saç ve tırnakları kesmenin, koltuk ve kasık temizlemenin tenzihen mekruh olduğu kıymetlendirilmesi yapılmıştır (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 338). Lakin bu mevzuda sağlam bir kanıt bulunmamaktadır. Hakikaten başka birtakım kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da söz edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i’aneti’t-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık paklığı yapmasında bir sakınca yoktur.”
ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?
Orucun temel ögesi, yeme, içme ve cinsel alakadan uzak durmak, nefsi bunlardan yoksun bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu manaya gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile üzere keyif veren tütün kökenli dumanlı hususlar ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm hususlar oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da tıpkı karara tabidir.