34,3257
36,3139
2.830,47
MİRAÇ KANDİLİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR? | Hazreti Muhammed’in atı Burak ile birlikte göğe yükseldiği gece olarak bilinen ve Recep ayının 27. gecesinde idrak edilen Miraç Kandili’ne sayılı günler kaldı. Bu mübarek günü oruçlu halde geçirmek isteyen vatandaşlar arama motorlarında Miraç gecesi orucu ne vakit tutulur? Miraç Kandili orucuna nasıl niyet edilir? sorularının yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler ve Miraç Kandilinde oruç tutmanın sevabı fazileti…
MİRAÇ KANDİLİ ORUCU FARZ MIDIR?
Recep-i Şerif ayının 27. gecesi idrak edilecek olan Miraç Kandilinde oruç tutmak hayli faziletli ve sevaptır. Birçok Hadis-i Şerif’te yer aldığı üzere Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” buyurmuştur. Bu vesileyle Allah’ın ayı olan Recep’te oruç tutmak Allah-u Teala’ya bir şükür ve Onun isteğini kazanmak için bir fırsattır. Recep ayının birinci gün orucu, Birinci Perşembe günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da faziletlidir. Bu kapsamda da Recep ayının 27. gecesi yani Miraç Kandili’nin gündüzünde oruç tutulur. Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden sonraki günde oruç tutmak müstehaptır. Farz değildir lakin Allah nezdinde sevabı büyüktür.
2024 MİRAÇ KANDİLİ İFTAR VE SAHUR SAATİ İÇİN TIKLAYIN
MİRAÇ KANDİLİ ORUCU NİYETİ NASIL GETİRİLİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusundaki verdiği bilgi;
“Halk ortasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Hakikaten Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) başka aylara oranla daha fazla beyhude oruç tuttuğu, lakin Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusundaki verdiği bilgi;
“Halk ortasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Gerçekten Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) öbür aylara oranla daha fazla beyhude oruç tuttuğu, lakin Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).
MİRAÇ KANDİLİ ORUCU HANGİ GÜN TUTULUR?
Dinî açıdan güneşin batmasıyla evvelki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden evvel gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Gerçekten Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin birinci Cuma gecesi” dendiği vakit perşembeyi birinci Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Tekrar “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir. Bu prestijle kandil geceleri için tutulan beyhude oruçların asıl vakti, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha evvelki günle birlikte oruç tutulabilir.