34,5498
35,9966
3.002,20
Birçok kişi, akıllı telefonlar kullanarak büyüyen Z kuşağının, üretkenliği artırmak için iş yerinde yapay zekayı benimsemekte eski kuşaklara göre daha açık olacağını düşünse de yakın zamanda yapılan bir araştırma bunun tam tersinin doğru olabileceğini gösteriyor.
Ernst & Young, farklı yaş gruplarından 1000 tam zamanlı ve yarı zamanlı Amerikalı ile anket yaptı. Araştırmacılar, yapay zeka kullanımına ilişkin endişelerin nesillere göre nasıl değiştiğini araştırdı.
GENÇLER DAHA AZ KULLANIYOR
Danışmanlık şirketi EY, yaşlı çalışanların genç meslektaşlarına göre yapay zeka kullanımına daha açık göründüğünü tespit etti.
İş yerinde bu teknolojiyi en çok kimin kullandığı sorulduğunda, Y kuşağı katılımcıların (1981-1996 yılları arasında doğanlar) yüzde 74’ü ve X kuşağı katılımcıların (1965-1980 yılları arasında doğanlar) yüzde 70’i ChatGPT gibi araçları iş yerinde kullandıklarını söyledi.
Ankette Z Kuşağı olarak tanımlanan 1997-2005 yılları arasında doğan çalışanların ise sadece yüzde 63’ü iş yerinde yapay zeka kullandıklarını söyledi.
Z KUŞAĞI İKNA OLMADI
Anket sonuçlarına göre Z kuşağının yapay zekaya yaşlı çalışanlardan daha az güvenmesinin en önemli sebebi, gençlerin yapay zekanın gerçek bir değer katabileceğine daha az ikna olmaları.
EY yöneticisi Marcie Merriman, “Bu birçokları için sürpriz olsa da, işyerindeki en genç ve en yaşlı nesiller için yapay zekaya güven sadece emniyet ve güvenlikle ilgili değil: teknolojinin işe yarayıp yaramadığıyla ilgili” diye yazdı.
Merriman’a göre bir başka açıklama da, genç ve yaşlıların yeni teknolojileri kullanma konusunda sahip oldukları farklı rahatlık dereceleri olabilir.
Buna göre, X kuşağı, hızlı değişime ayak uydurmak için iş yerinde yapay zekanın nasıl kullanılacağını öğrenmeye daha fazla mecbur hissedebilir ve herhangi bir teknik zorluğun üstesinden gelebilir.