34,5816
36,1935
2.972,33
Spor yapmak denildiğinde önce kardiyo yapmak sonrasında da ağırlık çalışmak bilinen en popüler yöntem olabiliyor.
Ancak bir sağlık uzmanına göre, bazı insanlar için söz konusu egzersizleri yapma sırası genel sonuçlara bakıldığında fark yaratıyor.
ABD’de yer alan Miami Üniversitesi’nde kinesiyoloji, beslenme ve sağlık alanında uzman olan Profesör Randal Claytor’a göre, koşmadan önce ağırlık kaldırmak, zıt bir rutinle karşılaştırıldığında “alt vücudun kas gücünde küçük bir artışa” neden olabilir.
Buna göre, sporcuların güçlendirme egzersizleriyle başlaması fayda sağlayabilir çünkü kardiyo ilk başta kasların büyümesini engelleyebilir.
Profesör Claytor, The Conversation için yazdığı bir makalede vücudun, yaptığı egzersiz türüne hızla uyum sağladığını açıkladı. Koşu veya bisiklete binme gibi kardiyo sırasında kaslar, devam etmenizi sağlayacak yeterli enerjinin üretilmesinde çok önemli bir rol oynar.
Bunu yapmayı bırakıp ağırlık kaldırmaya başladığınızda kasların normale dönmesi biraz zaman alır. Bu nedenle yeni protein oluşturma süreci o kadar etkili değildir.
HER İKİSİNİ DE YAPMAK ÖNEMLİ
Profesör Claytor, “Egzersiz hedefleriniz genel olarak sağlıklı kalmak ve vücudunuzu hareket ettirmenin zihinsel faydalarından yararlanmak yönündeyse, öncelikle direnç egzersizi biraz destek sağlayabilir.”
“Üst düzey sporcular için de eş zamanlı antrenman (aynı anda ağırlık ve kardiyo yapma) hakkındaki araştırma bulguları göz önüne alındığında, önce direnç egzersizi yapmak mantıklı” diye ekledi.
Ancak Prof Claytor’a göre en önemlisi, her iki egzersiz türünü de yapmanız. Bu, kardiyovasküler sağlık açısından pek çok faydayı da beraberinde getirir ve gün içinde egzersiz yapmak için sınırlı zamanı olan kişiler için daha pratiktir.
Direnç egzersizi kas gücünü, dayanıklılığını, gücünü ve boyutunu geliştirir. Aynı zamanda kan basıncını düşürür ve kan şekerindeki ani yükselişleri azaltır.
Aerobik egzersiz veya kardiyo, diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.