34,3257
36,3139
2.830,47
Kamu Müteahhitleri Platformu Başkan yardımcısı Mehmet Salih General, kamu müteahhitlerinin 2021 yılından bu yana sıkıntı yaşadığını belirtti. General, sözlerini şöyle sürdürdü;
“ÖNGÖRÜLER TUTMADI”
*Bizler kamuya iş yaparken, genelde sabit fiyatla sözleşmelerimizi yaparız. Bunları da öngörürken, merkez bankasının yılsonu döviz öngörüsü ve enflasyon öngörüsüne göre fiyatlarımızı ayarlarız. Ama 2021 yılında döviz öngörüsü tutmadı.
*Enflasyon öngörüsü de tutmadı. Pandemi ile yaşadığımız ekonomik sıkıntılar, Rusya-Ukrayna savaşı ile tavan yaptı. Ve döviz 9.10 TL iken, Merkez Bankası’nın yılsonu öngörüsü 18 TL’lere kadar yükseldi.
*Bu da inşaat maliyetlerini çok hızlı şekilde yükseltti. İnşaat emtia fiyatları hızla arttı. Kamu müteahhitleri iş yapamaz hale geldi.
“BÜYÜK BİR KAMU ZARARI OLUŞUYOR”
*Örneğin; 2021 yılında demir fiyatları 7 bin 130 TL iken, şu anda 20 bin lira. Betonun metreküp fiyatı 230 lira iken şu anda 2 bin lira. Çimentonun torba fiyatı 40 TL iken, şu anda 430 lira. Mazotun litresi 8 lira iken şu anda 38 lira.
*Asgari ücret 2 bin 800 lira iken, şu anda 11 bin 400 lira. Yani bizim bu eski fiyatlarla aldığımız işleri yapabilmemiz, bitirebilmemiz mümkün değil.
*Bu durumun kamuya da büyük zararı var. Ciddi bir kamu zararı oluştu. Çünkü müteahhitler bu fiyatlara işlerini bitiremiyorlar. Bitiremedikleri zaman verdikleri yüzde 6 oranındaki teminat irat kaydediliyor.
*Bu işler tekrar ihaleye çıkıyor. 4-5 ya da 6 misli fiyat veren ihaleyi alıyor. Ve büyük bir kamu zararı oluşuyor.
“10 BİN MÜTEAAHHİT YASAKLI”
Döviz kurlarındaki artıştan dolayı edimlerini yerine getiremediği için 10 bin müteahhittin yasaklı duruma geldiğini belirten Mehmet Salih General, sözlerini şöyle sürdürdü;
*6 Şubat depremlerinde yaşanan sıkıntılardan ülkemizde çok fazla inşaat faaliyeti var. Kalifiye elemanların hepsi deprem bölgesine gitmiştir.
*Kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Bundan dolayı işlerimizi tamamlayabilmemiz için süre uzatımları talep ediyoruz. İşlerinin başında olan arkadaşlar için tasfiye hakkı istiyoruz. Ve 2021 yılından bu yana döviz kurlarındaki artıştan dolayı edimlerini yerine getiremediği için 10 bin tane müteahhit yasaklı duruma geldi.
*Bu müteahhitlerin tekrar sektöre kazandırılması için sicil affı talep ediyoruz. Gerçekten biz de kamu yatırımlarının durmaması için, devam etmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
*Devletimizin de bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Gerçekten depremden sonra birçok kamu binasında güçlendirme işleri çıktı.
*Bunların içerisinde hastaneler, okullar var. Ama kamu müteahhitleri bu işlere giremiyorlar. Kamu müteahhitleri fiyat vermediği için bu ihaleler iptal oluyor. Biz kamu işlerinin devamlılığı için bu dört talebimizin yerine getirilmesini istiyoruz.