34,6324
36,5052
2.929,46
Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Nazi döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kalan “Alman yurtseverlerden” söz ettiği konuşmada Osman Kaval ve Ahmet Altan’dan da bahsetmesinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kızdıracağını ifade etti.
Yetkin Report için kaleme aldığı yazıda Steienmeier’in 23 Ağustos’ta yaptığı konuşmayı değerlendirirken, “Steinmeier konuşmasında sadece Kavala ve Altan’dan bahsetmekle kalmıyordu. Nazi döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kalan “Alman yurtseverlerin” başka ülkelerin ordularında, gizli servislerinde çalışarak Nazi rejiminin devrilmesini sağlamalarından şükranla bahsediyordu. Bu çerçevede verdiği örnekler arasında Türkiye’yi de sayıyordu; Kavala ve Altan o çerçevede, adeta ‘kaçamayan yurtseverler’ olarak anılmıştı.” yazdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin AB üyelik sürecini canlandırmak istediğine dair söylemleri olduğuna dikkat çeken Yetkin, Ankara’nın Türkiye’nin jeopolitik önemine vurgu yapmasının yeni bir sayfa açmaya yetmeyeceğini belirtti.
Yetkin’in yazısının ilgili bölümü şöyle…
Almanya Cumhurbaşkanı, Almanya’nın Nazi geçmişini o kadar sert eleştirmiş, Nazi geçmişinden kaçarak dışarıda ona karşı, hatta başka bayraklar altında savaşanları o kadar övmüş ki, bugünkü Almanya’ya Nazi geçmişini hatırlatanlara meydan vermemek istemiş adeta.
Yaptığı konuşmada “Bugün de aramızda bize, Almanya’ya sığınan sanatçılar bulunuyor” diye devam etmiş. İşte o bölümde, bir de aramızda olamayanlar, ama hatırladıklarımız var diyerek saydığı isimler var. İran’da ahlak polisi tarafından dövülerek gözaltına alındıktan sonra ölen Masha Amini’yi, saymış. Ardından Türkiye’den Osman Kavala ve Ahmet Altan. Ve bir de Belarus’ta hapiste bulunan muhalif müzisyen Maria Kalosnikava ile yine hapisteki Avukat Maxim Znak.
Steinmeier’in konuşmasında İran ve Türkiye’ye ayrıca bir çağrı bulunmuyor. Ama Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya “Bu insanların hayatından sen sorumlusun” demiş.
Konuşmasının sonunda “aramızda bulunmalarından memnuniyet duyuyorum” diyerek selamladığı isimler arasında Türkiye’den de bir isim var; yazar Aslı Erdoğan.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB ile yeni bir sayfa açmak istediğini söylemesi güzel de sadece Türkiye’nin jeopolitik önemini vurgulamakla gerçekleşmesi zor görünüyor. İnsan hakları, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi kavramların hâlâ tedavülden kalkmadığını görmek gerekiyor.