35,4683
36,6761
3.068,88
T24 Dış Haberler
46 bin yıl önce yaşarken donan ve geçtiğimiz günlerde Sibirya’daki donmuş topraklarda bulunan bir solucan türünün yeniden canlanması, bilim insanlarını şaşırttı. Kriptobiyoz olarak bilinen, hayvanın yemek yemediği ve metabolizmasının olmadığı bir uyku durumuna girmesinden sonra hayatta kalan solucanın, daha önce bilinmeyen bir tür olduğu öğrenildi.
Köln Üniversitesi Zooloji Enstitüsü’nden Philipp Schiffer, PLOS Genetics dergisinde detaylıca anlatılan bulgunun en çarpıcı kısmının, solucanın kriptobiyoza katlandığı sürenin uzunluğu olduğunu söyledi.
Nematodlar gezegenin en yaygın yaşam formları arasında yer alıyor. Bilim insanları, bazılarının sıfırın altındaki ortamlarda uzun süre askıda kalarak hayatta kalabildiğini biliyordu. Antarktika’daki bir türün, yeniden canlandırılmadan önce donmuş yosun içinde 25 yıldan fazla zaman geçirdiği anlaşıldığında, bunun bir nematod için önceki en uzun kriptobiyoz kaydı olduğu paylaşıldı. Philipp Schiffer, hiç kimsenin bu kadar uzun bir kriptobiyoz sürecini tahmin edemediğini belirtti.
Schiffer, Köln’deki solucan laboratuvarının, araştırmacıların “Panagrolaimus kolymaensis” adını verdiği yeni solucanı, genom dizilimi kullanarak analiz edip tanımlayabildiğini söyledi.
Nematod, bir zamanlar Kutup sincaplarına ev sahipliği yapan bir yuvanın içinde, donmuş toprağın yaklaşık 130 metre derinliğinde bulundu. Donmuş tortu parçası çözülmek üzere laboratuvara götürüldükten sonra, yeniden dirilen nematod sürünerek dışarı çıktı. Yalnızca dişi cinsiyetinde var olan nematodun, 8 ila 12 gün sonunda eşeysiz çoğaldığı belilrtildi.
Schiffer, bu çalışmanın, iklim değişikliğinin daha sık sıcak hava dalgalarına ve yaşanmaz ortamlara neden olduğu günümüzde, diğer hayvanların aşırı ortamlara uyum sağlamak için genetik süper güçleri nasıl barındırabileceğini ortaya çıkarabileceğini söylüyor.
“Şu anda Dünya’da neler olduğu ve nasıl olduğu hakkında çok şey öğrenebilir ve hatta belki de nesli tükenmekte olan türlerin korunması konusunda bilgi edinebilirsiniz” dedi.
Schiffer, bu özel türün DNA dizilerinin araştırılmasındaki bir zorluğun, nematodun kısa ömrü boyunca ne kadar hızlı evrimleştiği olduğunu da sözlerine ekledi.