35,4118
36,3931
3.080,73
ABD’de dördüncü çeyrek bilanço dönemi devam ederken, Trump’ın 20 Ocak’ta 47. ABD Başkanı olarak göreve başlamasıyla birlikte, vergi düzenlemelerinden gümrük vergilerine kadar geniş bir yelpazede bir dizi kararnameyi hayata geçirmesi bekleniyor.
Singapur’dan Rae Wee, New York’tan Lewis Krauskopf, Londra’dan Alun John, Karin Strohecker ve Amanda Cooper gelecek hafta küresel piyasalarda takip edilmesi gereken ana konuları derlediler.
TRUMP 20 OCAK’TA KOLTUKTA
Yatırımcılar, Trump’ın Pazartesi günü ABD başkanlığındaki ikinci dönemine başlamasını bekliyor.
Görevdeki ilk gününde bir dizi başkanlık kararnamesi imzalamakta kararlı olan Trump, bazı spekülasyonlara göre, yemin töreninin hemen ardından, hatta tören geçidinden önce adımlar atabilir.
Ancak, ABD piyasalarının Pazartesi günü Martin Luther King Jr. günü nedeniyle kapalı olması, yatırımcıların tam olarak tepki vermesinin Salı gününe kadar mümkün olmayacağı anlamına geliyor.
Gümrük vergileriyle ilgili olası bir hamle, para birimlerini ve büyük küresel üreticilerin hisseleri üzerinde etkili olan sızıntılar ve yalanlamalarla dolu bir dönemde dikkatle izlenecek.
Trump’ın önerdiği vergi indirimleri ve gümrük vergilerinin enflasyonist etkiler yaratması ve ülke içindeki büyümeyi desteklemesi beklentisiyle uzun vadeli tahvil getirileri yükseldi.
Ancak, ABD’nin (kamu) borcunun GSYH’ye oranı %100’e yaklaşırken eski ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, tahvil piyasalarında pusuya yatan potansiyel riskler olup olmadığını sorguluyor.
ŞİRKETLERİN Q4 BİLANÇOLARI
ABD şirket kârlarının güçlü yükseliş kaydedeceğine ve hisseleri destekleyeceğine inanan yatırımcıların beklentileri önümüzdeki hafta netleşecek.
ABD’li şirketlerin büyük kısmı, önümüzdeki hafta 2024’ün son çeyreğine ait bilançolarını açıklayacak ve bu yıl hakkında ipuçları verecek.
Gelecek hafta, Netflix NFLX.O, Johnson & Johnson JNJ.N, Procter & Gamble PG.N ve American Express AXP.N gibi büyük şirketler dördüncü çeyrek bilançoları açıklayacak.
Büyük bankalar, 15 Ocak’ta bilançolarını açıklamaya başlarken, ABD’nin en büyük bankalarının kârları, aracılık işlemlerinin artması ve hisse senedi piyasalarındaki güçlü seyrin desteğiyle yükseldi.
LSEG IBES’in 15 Ocak verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin dördüncü çeyrek kârlarının, geçen yılın aynı dönemine göre %10.4 artması bekleniyor.
SAVAŞ, BARIŞ VE DAVOS
Trump’ın Ukrayna ve Ortadoğu’daki savaşların gidişatını belirlemesi bekleniyor.
Gazze’de 15 aydır süren savaşın sonlanması için İsrail ve Hamas’ın imzaladığı ve detayların hâlâ görüşüldüğü ateşkes anlaşmasının Pazar günü yürürlüğe girmesi bekleniyor. İstikrar sağlanacağına dair beklentiler, bölge ülkelerindeki tahvil ve hisseleri desteklerken petrol piyasalarını da yönlendirebilir.
Üçüncü yılını doldurmak üzere olan Ukrayna’daki savaşta barışın sağlanması Trump’ın vadettiği gibi görevinin ilk gününde sağlanmayabilir ancak piyasalar barış sağlanmasının bölgeyi nasıl yeniden şekillendirebileceğine dair hazırlık yapıyor.
Trump’ın Pazartesi günü Davos’ta bir araya gelecek lider ve CEO’lara telefonla seslenmesi bekleniyor. Katılımcılar arasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ve İsrailli yetkililer de olacak. Zirve öncesi düzenlenen anket göre, 2025’teki ana risk savaş.
ENERJİDE ÇİFTE SORUN
Avrupalı yetkililerin tam da istemedikleri şey başlarına geliyor: Borçlanma ve enerji maliyetlerinde yükseliş.
Petrol vadeli kontratları LCOc1, CLc1 Batılı ülkelerin Rus ham petrolüne getireceği daha fazla yaptırımlara dair endişelerle sadece bu ay %10 yükselirken, kış aylarının tam ortasında doğal gaz fiyazları daha da yükseldi TRNLTTFMc1, NGc1.
Avrupa için daha fazla endişe verici başka bir şey ise euronun EUR=EBS dolar karşısında 14 aylık en düşük seviyesine inmesiyle parite neredeyse 1 dolara yaklaştı.
Rusya‘nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale kalkışmaya başlamasından bugüne ABD, Avrupa’ya en çok sıvılaştırılmış doğalgaz satan ülke ve ham petrol için önemli bir kaynak oldu. Dolayısılya eurodaki zayıflığın enerji maliyetlerinde de etkisi olacak. Aralık euro bölgesi nihai enflasyon verilerinde henüz etkili olmasa da ancak gelecekte istenmeyen sürprizlere yol açabileceği düşünülüyor.
ARTIŞ OLACAK MI OLMAYACAK MI?
Japonya Merkez Bankası (BOJ) gelecek hafta bu yılın ilk politika toplantısını düzenleyecek. Altı ayın dip seviyelerinde olan yen için faizlerin yükseltilmesi güçlenen dolar karşısında geçici de olsa bir çözüm olabilir.
Merkez bankası yetkilileri de piyasaya bu yönde bir mesaj veriyor. Banka başkanı Kazuo Ueda ve banka yetkilisi Ryozo Himino faiz artırma kararının BOJ’nin 23-24 Ocak’taki toplantısında görüşüleceğini söylemişti.
Toplantının ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın yemin töreninden birkaç gün sonra gerçekleşmesi de, Trump’ın politikalarının mali piyasalarda nasıl bir etkiye yol açabileceğini değerlendirmeleri için BOJ yetkililerine zaman tanıyacak.
BOJ yetkililerinin açıklamalarının ardından Ocak’ta faiz artırımı beklentilerini artıran işlemciler, vadeli işlemlere göre bankanın %70 olasılıkla 25 baz puan faiz artışı yapacağını öngörüyor.