35,4118
36,3931
3.080,73
NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum enfeksiyonlarında hasta sayısının şu anda en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti. Doğan, 2024-2025 dönemine dair yaptığı açıklamada, “Şu anda hasta sayısının en yüksek seviyeye ulaştığı dönemdeyiz” dedi.
Okulların kapanmasıyla beraber toplumsal dolaşım, kişilerin birbirine teması azalacak. Temas azaldığı gibi yayılım da azalmış olacak ve vaka sayılarında azalmayla karşılaşacağımızı bekliyoruz” dedi.
Gribin başlıca etkenlerinden birinin influenza virüsü olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, “İnfluenza virüsünün kendi içinde farklı alt türleri bulunuyor. Bunlardan biri de domuz gribidir. Bu grip türlerinin etkileri benzer olabilir; ateş, halsizlik, kırgınlık, baş ağrısı, solunum semptomları ve öksürük gibi belirtiler görülebilir” dedi.
Bazı bireylerde ciddi kas ve eklem ağrılarına da neden olabilen grip, bu durumun kişilerin yatakta uzun süre dinlenmek zorunda kalmasına ve birkaç gün istirahat ettikten sonra iyileşmeye başlamalarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, “Bu ağır belirtiler, kişiyi uzun süre yatağa bağımlı hale getirebilir” diye konuştu.
Semptomlara karşı maske takılmalı
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bulaşın azaltılmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Bulaşın önlenmesi için hasta ve enfekte kişilerin virüsü başkalarına bulaştırmaması gerekir. Semptomları olan, öksüren ya da aksıran kişilere, mümkünse kollarının içine öksürmelerini veya bir maske kullanmalarını öneriyoruz. Böylece virüsün yayılmasının önüne geçilebilir. Ayrıca, el hijyeni de çok önemlidir; çünkü eller aracılığıyla yüz, göz gibi bölgelere temas edilerek bulaşma olabilir” dedi.
Yüksek risk grubundaki bireylere antiviral ilaç kullanımı önerilebileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, bu grupta yer alan kişileri şöyle sıraladı: “KOAH, solunum yolu hastalıkları, kalp yetmezliği, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar ve diyaliz hastaları, yüksek risk grubundadır. İnfluenza virüsü ve domuz gribi gibi hastalıkları daha ağır geçirebilirler. Bu kişilere, mümkünse ilk 72 saat içinde antiviral ilaç tedavisi başlanması ve bol sıvı alımı önerilir.” Ayrıca, bazı hastaların durumu daha ağır geçirebileceği ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi gerektirebileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, “Bu hastalarda ikincil enfeksiyonlar eklenerek ağır zatürreler de gelişebilir” dedi.
Doç. Dr. Doğan, benzer aileden olan virüslerin, üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte akciğer enfeksiyonlarına yol açma potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, “Kişinin virüse karşı oluşturduğu yanıt, hastalığın şiddetini belirleyici faktördür” şeklinde konuştu.