35,4191
36,6104
3.101,29
Karar, eş zamanlı olarak 81 ildeki bankalar, noterler, tapu müdürlükleri ile ilgili kurumlara gönderildi. Aktaş grup bünyesinde faaliyet gösteren tüm şirket hesapları bloke edildi. Beşiktaş Belediyesine düzenlenen operasyon kapsamında rüşvet çarkını yönettiği ve çete elebaşı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Aziz İhsan Aktaş ile tüm aile bireylerinin menkul, gayrı menkul ve banka hesaplarına dün gece tedbir kararı konuldu.
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosuna bağlı savcıların talebi üzerine Çağlayan Adliyesi nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hakimliğince Aziz İhsan Aktaş’ın Türkiye genelindeki tüm mal varlıkları ile banka hesaplarına tedbir kararı konuldu. Alınan karar, UYAP bilişim sistemi üzerinden 81 ildeki tüm Tapu Müdürlükleri, noterler ve Aktaş Grup bünyesinde faaliyet gösteren Bilginay Temizlik Hizmetleri Yemekçilik Bilgisayar İlaçlama Organizasyon Taşımacılık İnşaat Danışmanlık Tekstil Ayakkabıcılık Turizm Ticaret Pazarlama Sanayi Limitet Şirketi başta olmak üzere ihalelere katıldığı diğer tüm şirketlerin bankalardaki hesaplarına da bloke konuldu.
KREDİ KULLANDIĞI İPOTEKLERİNE KADAR TEDBİR KONULDU
Tüm havale, para transferi işlemleri, EFT, nakit para akışı durduruldu. Yine iki ayrı özel bankadan kullandığı milyonlarca liralık uzun vadeli krediye karşılık ipotek gösterdiği tüm taşınmaz mal varlıklarına da yürütülen soruşturma kapsamında tedbir konuldu. 81 ildeki tüm tapu müdürlükleri ve noterlere alınan tedbir kararı gönderildi. Aziz İhsan Aktaş’ın yakınlarının mal kaçırma ihtimalini de göz önünde bulunduran savcılık aynı soruşturma kapsamında birinci derece tüm aile bireylerinin de mal varlıklarına ve banka hesaplarına tedbir kararı aldı.
SAYIŞTAY VE MASAK MAL VARLIKLARINI İNCELEYECEK
Aziz İhsan Aktaş’ın Doğudan Batıya Türkiye genelindeki başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumundan aldığı geçmiş döneme ait ihalelerin de kamu zararını oluşturup oluşturmadığı için Sayıştay denetçilerince inceleneceği bildirildi. Yine başta belediyeler olmak üzere birçok resmi kurumdan aldığı araç kiralama işlerinde sahte akaryakıt faturaları düzenleyerek haksız menfaat sağladığına dair İstanbul Mali Şube Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarda gerçeğe aykırı faturalarla kamu zararına yol açarak bir anda akıl almaz bir şekilde büyüyen Aziz İhsan Aktaş’ın son 15 yılı kapsayan tüm malvarlıklarıyla ilgili de MASAK’tan rapor alınacağı bildirildi.
Mali Suçları Araştırma Kurulundaki hesap uzmanları ile Vergi Denetleme Kurulu da Aziz İhsan Aktaş’ın mal varlıkları, gelir ve gider dengesi arasındaki orantısızlık, sahip olduğu taşınmaz gayrı menkuller ile tüm hesaplarının mercek altına alınarak soruşturma dosyasına kapsamlı bir rapor gönderileceği öğrenildi.
RÜŞVET ÇARKINI ELDEN ÖDENEN PARALARLA YÖNETTİ
Belediyelerden aldığı ihalelerde yaklaşık bedeli ilgili daire başkanlıkları ve müdürlükleriyle birlikte önceden birlikte belirledikleri ve buna yakın fiyat teklifi verip ihalelerin kendisine kalmasını sağlayan Aziz İhsan Aktaş’ın, rüşvet çarkını da elden nakit ödemelerle yönettiği bildirildi. Diyarbakır’daki Aktaş Grup adlı şirket binasında da bir odanın özel kasa olarak tasarlandığı ve dağıtılacak olan rüşvetin buraya nakit olarak getirilerek çanta ve valizlerle ilgililerine elden teslim edildiği kaydedildi. Aziz İhsan Aktaş’ın yüksek fahiş rakamlarla ihaleler aldığı, bu ihale hak edişlerinin şirket hesabına her ay yatırılması üzerine bankalardan çekilen paranın rüşvetin verileceği kişilere elden teslim edildiği bildirildi.
BEYOĞLU’NUN ŞAİBELİ İHALESİNİN DE ALTINDAN O ÇIKTI
Aziz İhsan Aktaş’ın Diyarbakır’ın AKP’li Bağlar Belediyesinden de 2019 yılında aldığı 88 milyonluk asfalt ihalesiyle ilgili şirket hesabına geçen paralardan halen rüşvet suçundan tutuklu bulunan AKP’li eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’na elden nakit para gönderdiği, bu paraların hesaplarda dikkat çekmemesi için külçe altın olarak yapılarak evdeki kasalarda muhafaza edildiği de Beyoğlu ve yakınlarıyla ilgili soruşturma dosyasına yansımıştı.
Bu ihaleyle ilgili Diyarbakır’a gelen İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı iki Mülkiye Başmüfettişi yaptığı incelemede, 88 milyona Aziz İhsan Aktaş’ın firmasına verilen ihalenin o günün güncel rakamıyla 30 milyona yapılabilecek bir iş olduğu rapor edilerek kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle adli yönden de soruşturma yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu.