35,3153
36,4481
3.027,83
Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin bu ay sonuna doğru Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamoyuyla paylaşılacağı ve ardından bu kapsamda hazırlanan ve infazla ilgili yeni düzenlemeler içeren yargı paketinin Meclis’e sunulacağı öğrenildi. AKP’li kaynaklar infaz düzenlemesine ilişkin olarak, “‘Rahşan affı’ndan sonra 1999’da cezaevinden çıkanların yüzde 48’i 3 yıl içinde tekrar suç işleyerek geri döndü. Dolayısıyla sadece tahliye etmek, affetmek değil. Mahkumların topluma kazandırılmasına yönelik bir modelleme olacak” ifadesini kullandı.
Edinilen bilgiye göre, Adalet Bakanlığınca hazırlanan 2024-2028 yıllarını kapsayan Yargı Reformu Strateji Belgesi, ay sonuna doğru Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Yargı Reformu Strateji Belgesi daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.
AKP’li kaynaklar, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında “Toplumdaki cezasızlık algısını gidermeyi, adalet duygusunu güçlendirmeyi, adaletin gecikmesini ortadan kaldırmayı” amaçlayan bir adalet sistemi anlayışıyla hazırlanan yargı paketinde, “suç ve suçluyla mücadele, toplumu suçtan korumaya yönelik soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarıyla ilgili ayrıntılı düzenlemelerin yer aldığını” belirtti. AKP’li kaynaklar, çalışmalara ilişkin şunları aktardı:
Topluma kazandırılmasına yönelik düzenlemeler olmalı
“İnfaz ile ilgili düzenlemeler, indirim geliyor, af geliyor gibi anlaşılıyor, öyle bir şey yok. Mahkumların topluma kazandırılmasına yönelik bir modelleme olacak. Meslek edindirme, eğitim, psikolojik destek verme, kamu işlerinde çalıştırma, kişinin işlediği suçtan pişmanlığını ve iyi hal durumunu güçlendirecek bir sistem geliştirilmesi lazım.
‘Rahşan affı’ndan sonra 1999’da cezaevinden çıkanların yüzde 48’i 3 yıl içinde tekrar suç işleyerek geri döndü. Dolayısıyla sadece tahliye etmek, affetmek değil, bunların yanında bu mahkumların iyi halini güçlendirecek, pişmanlığını artıracak, meslek edindirme eğitimiyle, varsa eğer yarıda kalan okulunu tamamlatarak, kamu hizmetlerinde geçici çalıştırarak kişinin topluma kazandırılmasına yönelik düzenlemeler olmalı ki çıktığında hazır olsun.”
Partili kaynaklar, infaz ile ilgili düzenlemelerin yer alacağı pakette caydırıcılığın ön planda olduğunu, aynı kategorideki suçlarla ilgili verilecek cezalarda dengenin gözetileceğini, her suç tipinin infazının aynı cezaevi koşulları yerine farklılaştırılarak uygulanmasının esas alındığını ve özellikle mahkumların ıslahının ön plana çıkarıldığını belirtti. Kaynaklar, şu ifadeleri kullandı: “Aynı kategorideki suçların bazılarında cezalar çok ağır bazılarında daha az. Ceza dengesinin yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Artık dünya değişti yeni suç türleri var. Islahla ilgili düzenlemeler yapılması lazım, meslek edindirme, eğitim, cezasını kamu hizmetinde geçirmek gibi düzenlemelerle mahkumların topluma kazandırılmasına ağırlık verecek bir sistem öngörülüyor. İnfazla ilgili uygulamaları suç tiplerine göre farklılaştırmamız lazım”
İnfaz kanununun değişmesi çağrısı
AKP’nin’nin infaz ile ilgili çalışmasının yanı sıra, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın infaz ile ilgili kanunun değiştirilmesi gerektiğine yönelik açıklamaları doğrultusunda bir başka tartışma yürüyor. Yıldız, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Tek başına hayatını idame ettirmekten aciz halde bulunan yaşlı ve hasta hükümlüler, örgütlerin tertip ve tuzakları da gözden kaçırılmadan Adli Tıp raporları doğrultusunda infaz ertelemesi yapılmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.
Yıldız aralık ayı itibarıyla 322 bin hükümlü, 56 bin 512 tutuklu olmak üzere toplam 378 bin 657 kişinin cezaevinde bulunduğunu belirtmiş, infaz yasasının yeni baştan yazılması gerektiğini söylemişti.
Yıldız, son olarak sosyal medya hesabından “Hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa ,iyileşinceye kadar infazın geri bırakılması tartışma konusu olmamalıdır” paylaşımında bulunmuştu.
DEM Partililerin teklifleri
DEM Partili milletvekilleri de İnfaz Kanunu’nun değişmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarına verilen takdir yetkisinin kaldırılması ve hastanelerin verdiği raporların esas alınarak cezaların infazlarının ertelenmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı.
DEM Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de maruz kaldığı ağır hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği veya tedavisi, iyileşmesi ve bakımının mümkün olmadığı tam teşekküllü devlet hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi, üniversite hastanesi sağlık kurulu tarafından verilen raporla tespit edilen hükümlülerin koşullu salıverilmesine ve haklarında denetimli serbestlik hükümleri uygulanmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı. (ANKA)
Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | ID İletişim’den Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya açıklaması TIKLAYIN | DEM Parti heyetinin Demirtaş ve Yüksekdağ’ı ziyaret tarihi belli oldu TIKLAYIN | Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada? TIKLAYIN | Fatih Altaylı: Anadolu Ajansı, Trump’ın bu sözlerini haber yapmadı TIKLAYIN | TFF açıkladı: Süper Lig’de geçici süreyle yabancı VAR hakemleri görev alacak TIKLAYIN | Wanda Nara barışmak istedi, Icardi reddetti TIKLAYIN | Murat Yetkin: Erdoğan, AK Parti’ye de sert girecek |