35,1895
36,7272
2.968,33
NFT son devirde sık sık çeşitli bahis başlıklarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Birçok vatandaş ise NFT’nin ne olduğunu arama motorunda sorguluyor. Dijital varlık olarak bilinen NFT ‘nin açılımı, “Non Fungible Token” yani Türkçe’de “değiştirilemez token” olarak isimlendiriliyor. Bir çeşit kripto para olarak da kategorize edilen NFT, öbür kripto para çeşitlerinden farklı olarak klasik tariflerin haricinde pahalı bir varlığı temsil edebiliyor. İşte, NFT’ye dair merak edilenler…
NFT NEDİR?
İngilizce yazılışıyla ‘Non-Fungible Token’ olan NFT, karşılıksız token manasına gelmektedir. Bunun manası, temel olarak, sırf size ilişkin olan, tipinin tek örneği bir dijital varlık olmasıdır. Hem finans hem de sanat dünyasında tanınan hale gelen NFT, dijital eserlerin sahipliğini kanıtlayabilen eşsiz bir tanımlayıcı rolünü üstlenmektedir.
NFT teknolojisi, müzik, oyun, sinema ve gibisi sanat yapıtlarının değiştirilmesini ya da taklit edilmesinin önüne geçebilmek için tasarlanmış ve tanınan bir hale gelmiştir. Blok zincirindeki bir para ünitesine denk gelen token; Ethereum ya da Bitcoin üzere kripto para ünitelerinde takas edilebilirken NFT coin edilemez zira NFT, kopyalanması mümkün olmayan dijital bir imzaya sahiptir, eşsiz bir sanat yapıtıdır. Dijital dünyadaki ‘orijinalliği’ söz etmektedir.
NFT NASIL YAPILIR?
Değiştirilemez token (NFT), sanat üzere eşsiz bir dijital öğeyi temsil edebilen bir blok zincirinde (dijital bir defter) depolanan bir data ünitesidir. Bir sanatçı, bir yapıtı temsil eden NFT’yi satabilse de, sanatçı yapıtın telif hakkını elinde tutabilir ve birebir çalışmanın daha fazla NFT’sini yaratabilir. NFT’nin alıcısı işe özel erişim elde etmez, birebir vakitte alıcı “orijinal” dijital belgenin mülkiyetinide elde etmez. Rastgele bir yapıtı NFT olarak yükleyen bir kişinin, kendisinin orjinal sanatçı olduğunu kanıtlaması gerekmez bu yüzden asıl sanatkarın müsaadesi olmadan o sanatkarın yapıtını NFT için kullanan birçok insan olmuştur. Çeşitli platformlarda bu süreç gerçekleştirilir.