35,3569
36,4659
3.000,38
Depremde en ağır hasar alan illerden biri olan Hatay’da kadınların kanser taramalarına ulaşamadığı belirtildi.
Evrensel’den Kübra Kırımlı’nın haberine göre, 1 milyon 544 bin 640 kişinin yaşadığı Hatay’da yalnızca bir mamografi cihazı ve bu cihazı kullanan yalnızca bir personel var. Ayrıca şehirde elektriklerin sürekli kesilmesi nedeniyle de tıbbi cihazlarda sürekli sorun çıkıyor. Hatay’daki sağlık sistemi ile ilgili bilgi veren Türk Tabipleri Birliği (TTB) MK Üyesi ve Hatay’da aile hekimliği görevini sürdüren Dr. Ali Kanatlı’dan edinilen bilgiye göre yalnızca, iki hafta önce kente gelen bir onkoloji uzmanı var.
“1 MİLYON NÜDUS İÇİN 1 CİHAZ VAR”
Dr. Kanatlı depremden önce hatay’da 3 mamografi cihazı bulunduğunu belirterek “Aslında sayısının 5 olması gerekiyordu. Depremle Antakya merkezde bulunan KETEM’in yıkılmasıyla ciddi bir nüfus cihazsız kaldı. Şimdi ise Defne’de bir adet cihazımız var” dedi.
Cihazın bulunduğu Defne ilçesinde sağlık sorunlarının devam ettiğini söyleyen Dr. Kanatlı, “Elektrik ve internet kesintileri bitmiyor. Cihazlar arızalanıyor. Ayda 4-5 gün yaşanan sorunlardan dolayı kadınlar tetkiklerini yaptıramıyorlar” dedi. Kadınların tetkikler için kilometrelerce yol yürüdüğünü ifade eden Kanatlı, “O gün yaşanan arızadan dolayı geri dönmek zorunda kalıyorlar. Yaklaşık 1 milyon nüfusta kadınlar için yalnızca 1 adet cihaz var” ifadelerini kullandı.
“İŞ GÜVENLİĞİ YOK”
Dr. Kanatlı, depremin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen Hatay’da ne mamografi ne de smear test yapılabildiğini söyledi. Kadınlardan kiminin öncelikli olarak barınma, gıdayı saklama, çocuklarının eğitimi ile ilgili sorunlarla boğuştuğunu ve hala bu sorunların çözülmediğine değinerek, “Kadınlar bu sorunlar arasında kendilerini, kendi sağlıklarını, yaptırmak zorunda oldukları tetkikleri, tedavileri unuttular. Bu tetkikleri talep eden kadın sayısı çok az” diye konuştu.
Hatay Tabip Odası olarak çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Kanatlı, “Ancak nasıl çözüm olacağız? Cihaz sayısı bir, yetmiyor. Cihazın başındaki personel bir kişi. Günde 40 çekim yapıyor. Sürekli radyasyona maruz kalıyor, kendi sağlığını tehlikeye atarak tedavi sunuyor. Yani bu aksaklıklarla tetkikleri çeken arkadaşımızı kanserden kaybedeceğiz. İş güvenliği yok” ifadelerine yer verdi.
“SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLMEDİ, KANGRENLEŞTİ”
Elektrik kesintileri için neredeyse her gün yetkilerle görüştüklerini söyleyen Dr. Kanatlı, elektrik yoksa sağlık hizmeti veremediklerini, jeneratörler bozulunca güç kaynaklarının bittiğini ve çalışma koşullarından dolayı her ay birkaç aile hekiminin Hatay’ı terk ettiğini söyleyerek ekledi: “Dün bir hastam geldi, ehliyet raporu için 400 kilometre yol katettiğini söyledi. Hasta geliyor, ama elektrik kesintisi yüzünden kendisine rapor veremiyoruz. Bundan dolayı hastalarımız sık sık aile hekimlerini değiştiriyor. Ancak yeni aile hekimleri de kenti terk edip gitmiş, hastanın haberi yok. Kısaca burada en temel sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sorunlar var.”
Koruyucu sağlık hizmetlerinin aile sağlık merkezlerinde verileceğinin altını çizen Kanatlı, eğer ASM’ler kapanırsa hastalıkların, kanser çoğalacağını ve önlenebilir, tetkiklerle erken teşhis edilebilir hastalıklardan hastaları kaybedebileceklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu sorunlar görevlendirme ile aşılamaz. 23’üncü ayı geride bıraktık, sorunlarımız çözülmediği gibi kangrenleşti. Bakın hekimler gidiyor, bırakın cihazı bir yana hizmeti verecek, koruyucu sağlık hizmetini verecek aile hekimleri ve ASM personeli Hatay’ı terk ediyor” diye konuştu.
“HATAY’DA BİR ONKOLOG VAR”
Dr. Kanatlı, Sağlık Bakanlığının ‘Kanser taramalarına önem vereceğiz’ sözünü hatırlatarak, yeterli personel ve cihazı sağlamaları ve altyapıyı düzenlemeleri gerektiğini söyleyerek, “Elektrik kesintilerine çare bulamıyoruz, Hatay’da şu an bir onkolog var; o da iki hafta önce geldi! Halen radyasyon onkoloğu yok. Meme kanseri tedavilerinde ciddi sorun yaşıyoruz; ki gözlemlerimize göre kanserde artış var. Hastalarımız tedavi için il dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Tüm bunlar ciddi maddi külfetler. Dahası hastalarımızın gittiği il olan Adana’da da hastane (Balcalı) kapatıldı; hastane depreme dayanıksız çıktı” dedi.