35,1977
36,6436
2.963,03
Dar gelirli vatandaşların en temel iki gündemi barınma ve gıda olmaya devam ediyor, asgari ücretten beklenti git gide yükseliyor. Ancak 1 Ocak yeni yıl, yeni umuttan ziyade ‘zam’ olarak da algılanıyor…
Sözcü TV’de Özlem Gürses’in sunduğu Para Politika’da ekonomi gündemini Sözcü TV’de değerlendiren vergi uzmanı Ozan Bingöl, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Son yıllarda alt gelir gruplarının gıdaya erişimde ciddi zorluklar yaşadığına dikkat çeken Ozan Bingöl, “Eğer tarım ve hayvancılık destekleniyorsa, neden domates 100 lira, salatalık 120 lira, ete ve süte neden ulaşamıyoruz?” diye sordu.
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Önümüzdeki günlerde ekonomi açısından kritik iki gelişme yaşanacağına dikkat çeken Bingöl, asgari ücretin belirlenmesi ve yeniden değerleme oranıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrının önemli olduğunu ifade etti. Tahminine göre asgari ücretin yaklaşık 23 bin lira seviyelerinde açıklanmasını beklediğini de ifade eden vergi uzmanı, “Ancak bu rakamın beklentileri karşılamayacağı açık. Ayrıca yeniden değerleme oranında bir değişiklik yapılmazsa, kamu hizmetleri ve ürünlerinde ciddi fiyat artışları göreceğiz” diye konuştu.
Öte yandan, yeniden değerleme oranında herhangi bir indirim yapılmazsa, 1 Ocak itibarıyla pasaport harçları, motorlu taşıtlar vergisi ve damga vergisi gibi kalemlere ciddi artışlar gelecek.
ÖTV ZAMLARI: AKARYAKITTA LİTREYE 1 TL ZAM
Bingöl, yeniden değerleme oranına tabi olan vergilere ilişkin şunları söyledi:
“Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa, 1 Ocak itibarıyla pasaport harçları, motorlu taşıtlar vergisi ve damga vergisi gibi kalemlerde büyük artışlar olacak. Aynı zamanda 3 Ocak’ta alkol, tütün ve akaryakıttaki ÖTV artışları devreye girecek. Şimdiden söyleyebiliriz ki motorin ve benzinde en az yüzde 8 ÖTV artışı olacak. Bu, litre başına en az 1 lira zam demek. Akaryakıttaki bu artış, birçok ürünün maliyetini artırarak enflasyonu daha da tetikleyecek.”
VERGİ YÜKÜNÜ ARTIRACAK
Vergi yüküne de dikkat çeken Ozan Bingöl, “2024 yılında brüt 100 bin lira maaşı olan bir çalışanın eline geçen net ücret, yıllık bazda yalnızca 65 bin liraya geliyor. Çalışanın brüt kazancı ile eline geçen arasında 628 bin liralık bir fark var. Bu tutar; SGK primleri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak devlete gidiyor. Bu tablo, çalışanların üzerindeki vergi yükünün ne kadar ağır olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.