35,0696
36,5695
2.954,25
Ressam, akademisyen ve sanat girişimcisi Prof. Hüsamettin Koçan, 2005 yılında kurduğu Baksı Kültür Sanat Vakfı ve 2010’da hizmete açtığı Baksı Müzesi’yle memleketi Bayburt’ta büyük bir değişime imza attı.
Hüsamettin Koçan, eşi Oya Koçan ve Begüm Doğan Faralyalı
Doğduğu Baksı köyünü (Şimdiki adı Bayraktar köyü) sanatla buluşturan müzenin ünü kısa sürede Türkiye sınırlarını aştı ve 2014 yılında Avrupa Konseyi Ödülü’ne layık görüldü..
Aynı yıl TBMM Onur Ödülü’nün sahibi olan Prof. Koçan, hız kesmedi. 2019 yılında da Anadolu’nun zengin tarihini, kültürünü ve insani değerlerini görünür kılmayı amaçlayan Anadolu Ödülleri’ni hayata geçirdi…
Bu arada Hüsamettin Koçan’ın bölgenin kadınları için kuracağı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi’nden söz etmemek olmaz… Zira, Koçan bu yıl tamamlanması beklenen merkezle de kadının hak ettiği toplumsal ve ekonomik gücü geri kazanmasına büyük katkı sağlayacak. Kadınların gücüne güç katacak…
YENİ TEMA ‘YENİYİ ARAMAK’
Gelelim ödül törenine… Bu yıl beşinci kez düzenlenen Anadolu Ödülleri, Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Doğan Holding’in ana sponsorluğunda ve Kurukahveci Mehmet Efendi’nin sponsorluğunda gerçekleşti. 2024 yılı teması olan “Yeniyi Aramak” Anadolu’nun son yüzyıldaki birikimini en üst düzeyde üretimine katan yenilikçi kurumları ödüllendirdi. Üretimler beş farklı disiplin altında değerlendirildi.
Ayrıca, “ahde vefa” niteliğinde verilen “Doğan Değer Ödülü” ve sanat dünyasının önde gelen isimlerine verilen “Onur Ödülü” de sahiplerini buldu.
Usta sanatçı Erdal Erzincan, ‘Gezici Bağlama atölyesi’ ile kazandığı ödülünü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun elinden aldı.
‘Değerleri hatırlatıyor’
Bu yılın ödül sahiplerini ‘’Anadolu’nun tüm bu zenginliklerine sahip çıkma, yansıtma ve paylaşma misyonunu başarıyla hayata geçiren gönüllü oluşumlar’’ şeklinde tanımlayan Prof. Hüsamettin Koçan, törende şöyle konuştu:
“Vasatlığın meşrulaştırıldığı, cehaletin kolay çıkış yolu olarak görüldüğü günümüzde, insanla değerler arasında uzun bir mesafe oluşuyor. Anadolu’nun kültürel birikimi, çeşitliliği ve geçmişten geleceğe taşıdığı insani değerlerle evrenin en zengin ve etkileyici mirası…
İşte Anadolu Ödülleri, bu değerleri yeniden görünür kılmayı hedefleyen bir adım. Ödüller, belleğe sahip çıkan, yeniliği arayan kurumlara sunulmuştur. Umuyorum ki bu değer arayışlarımız ve ‘yeniyi arama’ misyonumuz nesilden nesile aktarılacak sevgi ve inançla büyür, gelişir.”
‘Gururla destekliyoruz’
Doğan Holding adına konuşan Begüm Doğan Faralyalı ise şunları söyledi: “Anadolu Ödülleri, geleneği geleceğe taşıyan bakış açılarını bulup, seçip, değer verdiği için çok önemli. Dileğimiz, bu seçkinin toplumun her kesiminde yankı bulması ve farklı kesimler arasındaki mesafeleri kısaltması.
Anadolu’da doğmuş Doğan Grubu olarak yerelle evrensel arasındaki bağı ve yenilik arayışlarını önceliklendirdiğimiz için bu ödülleri desteklemekten gurur duyuyoruz.”
İŞTE ÖDÜL SAHİPLERİ
2024 Anadolu Ödülleri kazananları şöyle:
Mimarlık: Mimarlar Derneği 1927
Görsel Sanatlar: Mardin Bienali & Mardin Sinema Derneği
Sinema: Film Yönetmenleri Derneği
Müzik: Erdal Erzincan Gezici Bağlama Atölyesi
Edebiyat: Orhan Kemal Roman Armağanı
Doğan Değer Ödülü: Atatürk Kitaplığı
Onur Ödülü: Doğan Hızlan