35,0268
36,3091
2.920,83
Uzmanlar, son kullanma tarihi geçmiş cilt bakım ürünlerini kullanmanın endişe verici riskleri konusunda uyardı. En iyi niyetli risklerin başında yanaklarda su toplaması, Ortaya yanmış, şekilsiz akneler ve inatçı göz enfeksiyonları geliyor.
Uzmanlar, bu tür eski ürünlerin çıplak gözle görülemeyen, cildi istila eden ve tahribata yol açan bir bakteri kokteyline ev sahipliği yapabileceği konusunda uyardı.
DailyMail Kıdemli Sağlık Muhabiri Emily Stearn mide bulandırıcı görüntüleri paylaşarak bu tür bakteriyel enfeksiyonların kan dolaşımına girebileceğini ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabileceğini uzman görüşleriyle aktardı.
KORUYUCULAR DA BOZULUYOR
Michigan merkezli bir klinikte çalışan plastik cerrah Dr. Anthony Youn, bunun nedenini şöyle özetliyor;
Doktor Youn YouTube videosunda şunları söyledi:
– Her zaman bakmanız gereken şey, kullandığınız ürünlerin son kullanma tarihidir. Son kullanma tarihi geçmişse ürünün kimyasal yapısı tamamen değişir ve cildinize uyguladığınızda artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını hissedersiniz.
Youn’a göre daha kötü senaryolar da mevcut:
– Olabilecek bir diğer şey de ürünün içinde bakteri üremesidir. Çoğu cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi, bakteri ve mantar kontaminasyonu nedeniyle mide bulandırıcı görüntülere neden olabilir. Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş cilt bakım ürünlerinin kan dolaşımına girmesi acı veren yanıklar ve inatçı bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir.
ÜRÜNLER RAFTA YOĞUNLAŞABİLİR
Aynı şekilde, aylarca kullanılmadan bırakılan rafta kalan bakım ürünleri zamanla daha konsantre (yoğun) hale gelebilir, bu da kullanıcıların ciltlerine reklamı yapılandan çok daha güçlü formüller uyguladıkları anlamına gelir. Dr. Youn şunları ekledi:
– Bir asit gibi ürününüzün içinde aktif bir bileşeniniz varsa ve bu, su ve yağlar gibi diğer bileşen türleri tarafından tamponlanmışsa, zamanla yapılarında değişiklik olabilir veya su buharlaşmaya başladığı için sadece asit kalmış olabilir. Bu da doğrudan ciltte yanıklara neden olur.
Kozmetik ürünlerde, ürünün kaç ay dayanacağını gösteren bir rakamın yanında ‘açıldıktan sonraki süre’ veya ‘PAO’ sembolü bulunur.
MASKARALAR 3 AYDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİ
Sektör önerileri, maskara ve sıvı eyeliner’ın en fazla üç ayda bir, kaş kalemlerinin 18 ayda bir ve ruj, göz farı ve allıkların iki yılda bir değiştirilmesini öneriyor. Bu arada süngerler ise haftada bir yıkanmalı ve iki ayda bir atılmalıdır.
Ancak uzmanlar, güncel olmayan makyajın sağlık açısından oluşturduğu riskler konusunda ilk kez uyarmıyor.
MENENJİTE NEDEN OLAN BAKTERİ BULUNDU
2015 yılında, Londra Metropolitan Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının son kullanma tarihi geçmiş makyaj üzerinde yaptığı laboratuvar testleri, bunların potansiyel olarak ölümcül bakteriler içerdiğini ortaya koydu; bunlar arasında menenjite neden olan bir tür de vardı.
Enterococcus faecalis, İngiltere’de beş yaş altı çocukları diğer bulaşıcı hastalıklardan daha fazla öldüren menenjitin başlıca nedeni.
Tespit edilen diğer ölümcül bakteriler arasında bakteriyel vajinozise neden olan eubacterium ve gastroenterit ve yara enfeksiyonlarının nedenlerinden biri olan aeromonas yer aldı.
Araştırmacılar ayrıca antibiyotiklere dirençli kötü bir mikrop olan Staphlyoccocus epidermidis, akne ve diğer cilt rahatsızlıklarının başlıca nedenlerinden biri olan propionibacterium ve idrar ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan enterobacter buldular.
KÖTÜ KOKU, RENK DEĞİŞİMİ…
Danışman dermatolog ve British Skin Foundation sözcüsü Dr. Emma Wedgeworth daha önce yüzünüze güncel olmayan ürünler sürmenin ‘tahrişe veya gözenek tıkanıklığına neden olabileceğini’ söylemişti. Son olarak şunları ekledi:
– Zaten zayıflamış bir cilt bariyeriniz varsa – kuru, pullu, tahriş olmuş cilt – veya mevcut bir cilt rahatsızlığınız varsa, enfeksiyon veya tahriş olma riskiniz daha yüksektir.
Amerikan Dermatoloji Akademisi Derneği’ne göre, maskara veya göz kalemi gibi topaklanmaya başlayan ürünleri atmalısınız.
Toz göz farı veya allık gibi ayrılan, parçalanan veya dağılan ya da fondöten gibi kıvamında değişiklik gördüğünüz ürünler bozulmanın önemli işaretleri arasında kabul ediliyor. Uzmanlar ayrıca kötü kokan, rengi değişen veya cildinizde önceki zamanlardan farklı bir his bırakan ürünlere karşı da çok dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor.
* Kontaminasyon: Yabancı (istenmeyen) maddelerin temiz yüzeye bulaşması
*** DailyMail