34,6415
36,4462
2.921,11
Ülkemize resmen 11 Mart 2020’de giren ve 2021’deki aşılama sürecine geçilen Covid-19, hem pandemi sürecinde hem de sonrasında birçok can aldı. Normalleşmenin ardından ise daha önce hayatımızda az rastladığımız ‘beyinde pıhtı atması’ sebebiyle ölümler, oldukça artan rakamlarıyla dikkatleri çekti…
İngiliz British Journal of Nutrition’da yayımlanan ve Çin’in önde gelen okullarından Guangxi Tıp Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre haftada sadece bir kez acılı yemek yiyenlerin; nadiren ya da hiç baharatlı yemek yemeyenlere kıyasla ‘beyinde pıhtı atması’ (iskeemik felç) riski yüzde 13 oranında azalıyor. Haftada üç kez ya da daha fazla acılı yemek yiyenlerin ise felç geçirme oranı yüzde 20 daha az…
KALP HASTALIKLARI RİSKİ YÜZDE 26 DAHA DÜŞÜK
Yapılan araştırmalarda acı biberin, kalp sağlığı için de faydalı olduğu ortaya kondu. 2020’de American Heart Association tarafından acı ve baharatlı yemek tüketiminin faydalarının yayımlandığı araştırmada; düzenli olarak biberli yemek yiyenlerin, nadiren veya hiç yemeyenlere kıyasla kalp hastalığından ölüm riskinin yüzde 26 daha düşük olduğu bildirildi.
DEMANSA KARŞI DOĞAL KORUYUCU
Ayrıca araştırmalar, düzenli olarak biber yiyenlerin demansla karşı karşıya kalma riskinin de azalabileceğini öne sürüyor. Örneğin; kanada’da 2020’de fareler üzerinde yapılan bir deneyde, onlara kapsaisin (acı biberin aktif bileşeni) içeren yiyecekler verildiğinde, alzheimer’ın belirtileriyle ilişkili olan hafıza kaybı ile ruh hali değişimlerine neden olan amiloid plaklarının oluşumuna karşı korundukları bulundu. Translational Psychiatry dergisinde yayımlanan yazıda, kapsaisinin plak oluşumunu engellemekle kalmayıp aynı zamanda beyindeki iltihaplanmayı da azaltarak, bilişsel gerilemeyle ilişkilendirilen bu durumu (demans) da önlediği belirtildi.