34,5913
36,3070
2.920,27
Gizlilik uzmanı ve “The Ultimate Privacy Playbook” (Gizlilik için Nihai Kılavuz) kitabının yazarı Chip Hallett, bu özelliğin kullanıcıların finansal uygulamalarını ve konum bilgilerini analiz edebileceğini öne sürdü. Hallett, özellikle iPhone’un ayarlar menüsündeki “Apple Intelligence & Siri” bölümünde bulunan bazı otomatik ayarların kapatılması gerektiğini vurguladı.
HANGİ AYARLAR KAPALI OLMALI?
Hallett, “Learn from this App,” “Suggest App” ve “Suggest Notifications” (Bu Uygulamadan Öğren”, “Uygulamayı Öner”, “Bildirimleri Öner”) gibi özelliklerin devre dışı bırakılmasını öneriyor. Bu ayarlar açık kaldığında, Apple Intelligence’ın, kullanıcıların sağlık ve fitness gibi hassas bilgileri de içeren çeşitli uygulamalardan veri topladığı belirtiliyor.
APPLE’DAN GÜVENCE: VERİLER ŞİFRELENİYOR
Apple’ın resmi internet sitesine göre, Apple Intelligence kullanıcı verilerini toplamaz ve tüm işlemler cihaz üzerinde şifrelenmiş bir şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, “Private Cloud Compute” adı verilen bir sistem sayesinde karmaşık yapay zekâ işlemleri için veriler Apple sunucularına gönderildiğinde, kullanıcı istekleri yerine getirildikten sonra hemen siliniyor.
1 MİLYON DOLARLIK YARIŞMA
Apple, yeni yapay zekâ teknolojisinin güvenliğine duyduğu güveni göstermek için sistemin piyasaya sürülmeden önce hacklenmesi amacıyla 1 milyon dolarlık bir ödül koymuştu. Bu girişim, “Private Cloud Compute” sisteminin sağlamlığını test etmeyi hedefledi.
YENİ ÖZELLİKLER VE RİSKLER
Apple Intelligence, Siri’nin daha gelişmiş komutlar algılaması, e-postaların yapay zekâ ile oluşturulması ve özel “Genmoji” tasarımlarının yapılması gibi yenilikler sunuyor. Ancak Hallett, bu yeniliklerin kullanıcı gizliliğini tehlikeye atabileceğini savunuyor. CNN’in haberine göre, mesajlar, fotoğraflar, videolar ve takvim etkinlikleri gibi kişisel verilere erişim de bu özellik kapsamına giriyor.
Apple’ın yeni nesil iPhone 15 ve iPhone 16 modellerinde bulunan bu özellik, yapay zekâ destekli teknolojilere bir adım daha yaklaşırken, kullanıcı gizliliği konusunda soru işaretlerini artırıyor. Özellikle finansal ve sağlık uygulamalarındaki hassas verilerin korunması için kullanıcıların bilinçli olması gerektiği vurgulanıyor.