34,4965
36,5472
2.918,87
Alaska’da Cook Inlet bölgesinde karaya vuran dev balina yöre halkının sahile akın etmesine neden oldu.
Sahilde böylesine dev bir canlıyı ilk defa görenler telefonlarına sarıldı ve hatıra fotoğrafları çekti. Bazı kişilerin balinanın ağzına girerek poz verdiği görüldü.
Bölgede yaşayanlar kadar bilim insanlarını da heyecanlandıran canlının türünün Fin balinası olduğu tespit edildi.
Ölüm nedeni için bilim insanlarının çalışma yapacağı balinayla özel olarak Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) biyologları ilgilenecek.
Yaklaşık 15 metre uzunluğunda olan dev Fin balinası nesli tükenmekte olan canlılar arasında gösteriliyor.
Balinanın ölüm nedeninin tespit edilmesi bölgedeki ekosistemdeki aksaklıkların ortaya çıkarılması açısından büyük önem taşıyor.
OLUKLU BALİNA OLARAK DA BİLİNİYOR
Dünyanın en büyük ikinci canlı türü olan Fin balinası oluklu balina olarak da biliniyor (Balaenoptera physalus), gök balinadan sonra en büyük balina türü olarak biliniyor.
27 metreye kadar ulaşabilen boylarıyla dikkat çeken bu dev deniz canlısı, hemen hemen tüm okyanuslarda, kutupsal sulardan tropikal bölgelere kadar geniş bir yaşam alanına sahip. Ancak, kuzey ve güney kutuplarındaki yoğun buz kütleleri ve okyanuslardan uzak, dar alanlar, bu türün yaşamını sürdüremediği nadir bölgeler arasında.
Oluklu balinalar, özellikle ılıman sularda yoğun popülasyonlar oluşturuyor. Ancak, 20. yüzyılda aşırı ve kontrolsüz avlanmalar nedeniyle sayıları büyük ölçüde azaldı. Günümüzde, bu tür koruma altındaki deniz canlıları arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz dönemde Uluslararası Balina Avı Komisyonu (IWC), oluklu balinaların avlanmasına yönelik bir erteleme kararı alarak, türün korunması için önemli bir adım attı.