34,5863
36,6550
2.915,55
İsrail medyasında çıkan Hamas’ın siyasi ofisini Türkiye’ye taşıyabileceği yönündeki haberlerle ilgili farklı başkentlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Türkiye ve Hamas iddiayı yalanladı, Washington’dan ise Ankara’ya Hamas’ı ağırlamama çağrısı geldi.
Türk Dışişleri bakanlığı kaynakları, Pazartesi günü, Hamas Siyasi Büro üyelerinin “zaman zaman Türkiye’yi ziyaret ettiğini” ancak “Hamas Siyasi Bürosu’nun Türkiye’ye taşındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını” söyledi.
Hamas’ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada da iddia yalanlandı.
Örgüt kaynaklarına dayandırılan mesajda, Hamas yöneticilerinin Katar’dan ayrılarak Türkiye’ye gittiği yönündeki iddiaların “dedikodudan ibaret” olduğu ifade edildi.
İsrail medyası ismi açıklanmayan bir Arap diplomata dayandırdığı haberlerde üst düzey Hamas liderlerinin geçen hafta Türkiye’ye gittiğini söylemişti.
BBC muhabirleri 11 Kasım’da yayımlanan bir haberde Usame Hamdan ve Tahir el-Nunu gibi Hamas yöneticilerinin bir aydan uzun süredir İstanbul’da olduğunu aktarmıştı.
Örgüt yöneticilerinin, geçmişteki kısa ziyaretlerin aksine uzun süre Türkiye’de olmasının bir değişime işaret ettiği yorumları yapılmıştı.
ABD’den Ankara’ya çağrı
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da Hamas yöneticilerinin Türkiye’ye taşınması ile ilgili açıklama yapıldı.
Sözcü Matthew Miller, Hamas yöneticilerinin Türkiye’de olup olmadığına ilişkin soruyu, “Bu haberlere karşı çıkacak bir noktada olmadığını” söyleyerek yanıtladı.
Dışişleri Sözcüsü Milller, Hamas yöneticilerinin Türkiye’ye gittikleri yönündeki raporları yeni gördüklerini söyledi ve “Türkiye hükümetine Hamas konusunda işlerin eskisi gibi süremeyeceğini açıkça ifade edeceğiz” dedi.
Miller, “Terörist bir organizasyonun liderleri hiçbir yerde rahat olamamalı” dedi ve bazı Hamas üyeleri hakkında iddianame bulunduğunu hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs’ta Yunanistan Başbakanı ile basın toplantısında Hamas’ı “direniş örgütü” olarak tanımladı.
Hamas’ın lider kadrosunun Türkiye’ya taşınacağı yönündeki iddialar, Ekim ayında Doha’daki İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve Katar hükümetinin arabuluculuk görevini askıya alması sonrası gündeme geldi.
Hamas’ın Doha’daki siyasi ofisinin akıbeti de bu süreçte tartışmaya açıldı.
Farklı haber ajansları, Katar yönetimi ile Beyaz Saray’ın, Hamas’ın Doha’daki bürosunun kapatılması noktasında hemfikir olduğunu aktardı.
Ancak Katar Dışişleri Bakanlığı bu haberi yalanladı.
Hamas yetkilileri de böyle bir talep olmadığını açıkladı.
Örgütün 2012’den bu yana Doha’da bir ofisi bulunuyor.
Hamas’ın Katar’dan çıkarılacağı yönündeki iddialar, ABD’de Joe Biden yönetiminin sona ermesi öncesinde örgütü bir barış anlaşması imzalamaya zorlama çabası olarak yorumlanmıştı.
“David Beckham ve Mozart da ‘tourette’ Seda Bakan ve Zafer Algöz, Takıntılar’ı anlattı |