34,6397
36,3093
2.937,97
T24 Dış Haberler
Perşembe günü yayınlanan Birleşmiş Milletler HIV / AIDS Ortak Programı (UNAIDS) raporunda, hastalığın 2030 yılına kadar ortadan kaldırılabileceği ve bunu sona erdirmenin açık bir yolu olduğu yazıldı.
UNAIDS’in son raporunda, 2022 yılında dünya genelinde tahminen 39 milyon kişinin HIV virüsüyle yaşadığı belirtildi. HIV ile enfekte olan yeni kişi sayısı 1,3 milyon olurken 630 bin kişinin AIDS ile ilgili hastalıklardan öldüğü belirtildi.
BM: AIDS’i sona erdirmek siyasi ve mali bir seçimdir
UNAIDS raporunda, “AIDS’i sona erdirmek siyasi ve mali bir seçimdir. Halihazırda bu yolu izleyen ülkeler ve liderler olağanüstü sonuçlar elde etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Rapora göre, 2010 yılından bu yana yeni HIV enfeksiyonlarının yüzde 57 oranında azaldığı Doğu ve Güney Afrika’da olduğu gibi, en fazla mali yatırıma sahip ülke ve bölgelerde ilerlemenin en güçlü olduğu açıklandı.
Aralarında HIV ile yaşayan 660 bin çocuğun da bulunduğu yaklaşık 9,2 milyon kişinin halen tedavi görmediği ifade edildi.
Yeni HIV enfeksiyonlarının neredeyse dörtte birinin bazı ülkelerde yeni enfeksiyonların “endişe verici” bir şekilde arttığı Asya ve Pasifik’te görüldüğü belirtildi.
Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yeni enfeksiyonlarda ciddi artışların devam ettiği aktarıldı.
Bu eğilimlerin başlıca nedeninin marjinalleşmiş ve kilit nüfuslara yönelik HIV önleme hizmetlerinin eksikliği ile cezalandırıcı yasalar ve sosyal ayrımcılığın yarattığı engeller olduğu söylendi.
Raporda, “Kanıta dayalı HIV önleme ve tedavisi, sağlık sistemlerinin entegrasyonu, ayrımcı olmayan yasalar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve güçlendirilmiş toplum ağları gibi en önemli unsurların finanse edilmesi yoluyla HIV’e karşı sürdürülebilir bir müdahaleye yatırım yaparak siyasi iradeyi arttırmak suretiyle AIDS’i sona erdirmek için şimdi bir fırsat var” denildi.