34,4546
36,1215
2.963,19
Simon Kuper’in “Futbol asla sadece futbol değildir” sözünü doğrulatan bir olay da İzmir’in kadim şehri Bergama’da yaşandı. Bergama’nın köklü spor kulübü yok edildi. Geriye tutulmayan sözler, ödenmeyen borçlar, kent halkının gözyaşları ve cevap aranan sorular kaldı.
1970 yılında 6 mahalle takımının birleşmesiyle oluşan Bergama Spor Kulübü, 1998’de Bergama Belediyespor adını almıştı. Kırmızı – lacivertli futbol takımı, kent sosyolojisinin önemli bir değeriydi.
Yarım asırlık spor kulübünü yok oluşa sürükleyen süreç 2019 – 2024 yılları arasında Bergama Belediye Başkanlığı yapan AKP’li Hakan Koştu döneminde başladı. Koştu, 2022’de kulübün devredilmesine karar verdi. Kulüp genel kurulundan bu yönde karar çıkarttı. Birçok talipli vardı. 2019’dan bu yana AKP Bergama Belediye Meclisi Üyesi olan Bilir Altay o taliplilerden biriydi:
BİLİR ALTAY: Bizim teklifimiz borçların bir miktarını kapatıp bir miktarını yapılandırarak kulübün devam etmesi yönündeydi. Bu teklifimiz kabul görmedi.
DEVİR İÇİN SİYASİLER DEVREYE GİRDİ
Koştu, 6 yıl Altay başkanlığı yapan, Menemen Futbol Kulübü’nü alıp satan, Galatasaray Spor Kulübü Basketbol Şubesi’nin de sponsoru olan Ekmekçioğlu’nun patronu olduğu Ekmas Şirketi’ni tercih etti. Devir aşamasında başka siyasiler de devreye girdi. Dönemin AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Hakan Koştu ile Özgür Ekmekçioğlu’nu buluşturan kişi oldu.
HALKA BÖYLE GÜVENCE VERMİŞLERDİ
Koştu, Bergama Belediyespor Kulübü’nü Ekmas Şirketi’ne bedelsiz olarak, borçlar karşılığında devretme kararı aldı. 3 Ağustos 2022 tarihindeki belediye meclisi toplantısında topluma şu güvenceyi verdi:
“Anayasanın ilk üç maddesi gibi bizim olmazsa olmazımız var:
Bir; isminin değişmemesi, Bergamaspor olarak kalması.
İki; takım formasının renginin değişmemesi.
Üç; takımın yerinin değişmemesi. Tabii ki belli bir borcu var Bergama Belediyespor’un. Bunu da bir şekilde aktifleriyle pasifleriyle genel kurulda aldığımız karar gereği devralacak dernek veya şirketin alması gerekiyor.”
TAMAMI KAMUOYUNA AÇIKLANMADI
Ardından, dönemin Bergama Belediyesi Memur Başkan Yardımcısı ve Kulüp Başkanı Cemil Ferah ile Bergama Belediyesi Sportif Faaliyetler A.Ş. Başkanı Memur Muhammed Şahin’in başı çektiği yöneticiler, Ekmas Şirketi ile devir sözleşmesine imza attı. Böylece, 3. Profesyonel Lig’de faaliyet gösteren Bergama Belediyespor Kulübü’nün sahibi Özgür Ekmekçioğlu oldu.
Kulübün eski yöneticilerinden Muhammed Cihan Yazıcı, “Bu devir işlemlerini başkan Hakan Koştu’nun talimatıyla o dönemki belediye bürokratlarından oluşan yönetim yaptı. Bu görüşmelerin hiçbirisinde biz yoktuk, tabii ki diğer talip olan arkadaşlarla ne görüşüldüğünü de bilmemiz mümkün değil” dedi.
BELEDİYE YÖNETİMİNE GÜVEN DUYDUĞU İÇİN TEŞEKKÜR
Belediye meclisi ve kulübün genel kurul toplantılarında verilen güvenceler, devir sözleşmesi imzalandıktan sonraki basın açıklamalarında da şöyle tekrarlandı:
ÖZGÜR EKMEKÇİOĞLU: Bergamaspor’un sahibi, tarihi geçmişiyle büyük olan Bergama’dır. İzmir’de doğup büyüyen Ekmas, sportif yatırımlarıyla güzel kentimizin spor kimliğine katkı sağlamayı ilke edindi. Bergama Belediyesi’ne bize duyduğu güven için çok teşekkür ederiz.
HAKAN KOŞTU: Takımımız adıyla, formasının renkleriyle ve şehriyle aynen yoluna devam edecek. Bu üç madde bizim kırmızı çizgimiz.
KULÜBÜ DEVRALDI, BAŞKASINA SATTI
Ancak verilen sözler tutulmayacak, kırmızı çizgilerin esamisi okunmayacaktı. Ekmas Şirketi, devraldığı kulübü iki yıl sonra iş insanı Ahmet Çoruhlu’ya sattı. Çoruhlu, geçen sene İzmir’deki yerel televizyon programında şu ifadeleri kullanmıştı:
”Bergama düşüncemiz vardı zaten. Çok dedikodular döndü o dönemde. Biz dikkate almadan hedeflere gitmeye çalıştık. Neler çıktı… Yani adam diyor ki, ‘Yok işte Ahmet Çoruhlu takımı satın aldı, İzmir’e taşıyacak, orada oynatacak, burada oynatacak.’ Halbuki öyle bir şey yok.”
HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİLEN BERGAMA KULÜBÜ TARİHE KARIŞTI
2024 – 2025 sezonuna girilirken Ahmet Çoruhlu Bergama Belediyespor’a soyadını verdi. Kulübün adı Çoruhluspor oldu. Kırmızı – lacivert renkler, turuncu – siyah yapıldı. Arma değiştirildi. Anlaşmaya göre kulüp merkezi Bergama’da kalacak, maçlar Bergama’da oynanacaktı. Fakat kulüp merkezi İzmir’e alındı, maçlar Bornova’daki Aziz Kocaoğlu Stadı’nda oynamaya başlandı. Kulüp başkanlığına da Ahmet Çoruhlu’nun kardeşi İhsan Çoruhlu getirildi. Böylece Bergama Belediyespor tamamen ortadan kalkarak tarihe karıştı.
BERGAMALILAR TEPKİLİ
Bergamalılar şaşkın ve üzgün. Bergamaspor taraftarlarından İbrahim Demir, “Maçlardan önce bütün ekip toplanırdı, pazar günkü maçlara hazırlık yapılırdı, afişler asılırdı, stat süslenirdi, konfetiler hazırlanırdı. Ne güzeldi” derken, Onur …. “Hakan Koştu’ya hiç yakıştıramadım bunu. Bergamaspor’u yediler” dedi. Bergamaspor’dan yetişen emekli futbolcu ve eski yönetici Mehmet Güneş, “Haftasonları maça gittiğimiz bir değer vardı, çocuklar, gençler spor yapıyordu. Şu an hiçbir şey yok, çok üzgünüz” diye konuştu.
SATIN ALAN KİŞİ “BORÇLARI ÖDEDİK” DEDİ
Dertler bununla da bitmedi. Bergamaspor yok olup gitti ama geriye ödenmeyen borçlar kaldı. Halbuki kulübü Özgür Ekmekçioğlu’dan satın alan Ahmet Çoruhlu şöyle konuşmuştu:
”Özgür Ekmekçioğlu ne onaylamışsa, ne söz vermişse, halka da belediyeye de oradaki yerel küçük kurumlara da esnafa da ne söz vermişse biz yerine getirdik hepsini, Özgür Ekmekçioğlu adına.”
ANLAŞMAYA UYULMADI, BORÇLAR ÖDENMEDİ
Oysa Bergamalılar aksini anlatıyor:
GÜROL … (Bakkal): Dört sene öncesinin rakamıyla kulüpten 150 bin lira alacağım var. Hala ödenmedi.
İBRAHİM DERİCİOĞULLARI (Kasap): Uzun zaman Bergama Belediyespor’un et tedarikçiliğini yaptık. 2019, 2020 yıllarına göre 33 bin 600 liraydı alacağım var. Hala alamadım. Başkanı arıyoruz, başkan yardımcılarını arıyoruz, şirketin yetkililerini arıyoruz, bulamıyoruz. Ortada kaldık.
Kulüpten alacağı olanlar arasında yer alan fırıncı Hüseyin Yaşar ise hayatını kaybetti.
ESKİ BAŞKANLARA BORÇ VE HACİZ ŞOKU
Borç enkazı sadece esnafla sınırlı değil, eski kulüp başkanları da dertli. Eski başkanlardan Bilir Altay da devralan şirketin kendisine olan borçları ödemediğini söyledi.
Diğer yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu, vergi borçları ödenmeyince, devralan şirkete değil, eski başkanlara tebligatlar göndermeye, haciz uygulamalarına başladı. Hasan Canoğlu onlardan biri. SGK, 400 bin liralık alacağını faizleriyle birlikte ondan istedi. Pazarcılık yapan Süleyman Türkoğlu da başına gelenleri gözyaşlarıyla anlattı:
SÜLEYMAN TÜRKOĞLU (Bergama Belediyespor’un eski başkanı): 976 bin lira borç çıkardı SGK. Arabama haciz konuldu. Bankada bir param vardı, alındı. Geriye kalan emekli aylığımın yüzde 10’unu da SGK bildirimi nedeniyle devlet kesiyor. Şu andaki kulüp başkanıyla konuştum, ödeyeceğini söylüyor ama ödemiyor, sallıyor.
BELEDİYEYE OLAN BORÇLAR DA ÖDENMEDİ
Kulübün Bergama Belediyesi’ne de 4 milyon liranın üstünde borcu olduğu öğrenildi. Bunun 1 milyon lirası belediye restoranına olan borç miktarı. Diğer kısmı ise Hakan Koştu döneminde belediye şirketinin kasasından yasaya aykırı olarak kulübe aktarıldı. Zira 7405 Sayılı Spor Yasası, belediyelerin profesyonel spor kulüplerine ve sporculara kaynak aktarılmasını ve yardımda bulunmasını her ne ad adı altında olursa olsun yasaklıyor.
BELEDİYE KASASINDAN YASA DIŞI PARA AKTARILMIŞ
31 Mart 2019’da Bergama Belediye Başkanı seçilen CHP’li Tanju Çelik, Ekmas Şirketi’ne alacakların tahsili için tebligat gönderdiğini ve yasal işlem başlattığını açıkladı. Fakat Çelik, selefi olan Hakan Koştu ile dönemin belediye yetkililerinin 7405 sayılı yasaya aykırı işlemleri hakkında henüz suç duyurusunda bulunmadı.
DEVİR VE SATIŞTA PARMAĞI OLANLAR SUSKUN
SÖZCÜ Muhabiri Gökmen Ulu, devir aşamasında rol alan kişilere söz hakkı için ulaştı. Fakat, devri gerçekleştiren sözleşmelere imza atan dönemin Bergama Belediyespor Kulübü Başkanı Cemil Ferah, Bergama Belediyesi Sportif Faaliyetler A.Ş. Başkanı Muhammed Şahin, devralan Özgür Ekmekçioğlu ve kulübün son sahibi Ahmet Çoruhlu cevap vermemeyi tercih ederek açıklama yapmadı.
SÜREKLİ: BERGAMALILAR HAKKINI YARGIDA ARASIN
Hakan Koştu ile Özgür Ekmekçioğlu’nu buluşturan kişi olan dönemin AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Hakan bey kendisini Özgür bey ile tanıştırmamı istedi, ben sadece buluşmalarına aracılık ettim” dedi. Gelinen noktadan üzüntü duyduğunu belirten Sürekli, problemin protokol şartlarına uyulmamasından kaynaklandığını ifade ederek, “Bergamalılar hakkını yargıda arasın”” diye konuştu.
KOŞTU: BEDELSİZ VERDİK, NAKDİ TEMİNAT ALMADIK
Kilit isim Hakan Koştu ise sosyal medya sayfasından yazılı açıklama yaptı. “2022 Haziran’daki genel kurulda almış olduğumuz bedelsiz devir (Aktif ve pasifler ile birlikte) kararına binaen hiçbir şekilde nakdi teminat alınmamıştır” dedi. Koştu, Bergama Belediyespor Kulübü’nü Bergamalıların devralması yönünde çağrılar yaptığını ancak karşılık bulamadığını iddia ederek, “Çağrımız birçok haber sitelerinde de yer almasına rağmen maalesef bu çağrımız Bergama’da tam anlamıyla karşılık bulamadı. Bergamalılara seslendim gelin takımı sizler alın ama ne genel kurulda ne de sonrasında bir talep olmadı. Olan talepler de Bergama Belediyesi üzerine sorumluluk bırakacak şekilde gelen taleplerdi ve bu da maalesef kanunen mümkün değildi” dedi.
KOŞTU, DEVRALAN ŞİRKETİN BORÇLARI ÖDEDİĞİNİ İDDİA ETTİ
Kulübün borçları hakkında Ekmas Şirketi açıklama yapmazken, şirket hakkındaki açıklamayı Hakan Koştu yaptı: Şu ifadeleri kullandı:
“2022 Kasım ayından sonra sorumluluk resmi olarak onlara (Ekmas’a) geçmiştir. 2023 Ocak ayında esnaf ve bazı emanet borçları kademeli olarak ödenmeye başlandı. 2023 Mart ayında SGK yapılandırma kararı açıklandı ve Bergama Sportif Faaliyetler A.Ş. kulübe ait iktisadi işletmenin SGK borçlarını indirimden yararlanarak kapattı ve geride kalan diğer SGK borçlarını da Bergama SGK Müdürlüğünden yapılandırarak taksitlendirdi” ifadelerini kullandı. Koştu, “Verilen sözlerin birçoğun yerine getirilmiş olsa da görevi devrettikten sonra bugün maalesef isminin ve stadının değiştiğini, SGK taksitlerinin aksatıldığını görüyoruz.”
Hukuki süreç başlattığını söyleyen Koştu, yargı süreci hakkında bir belge sunmadı ve ayrıntı vermedi. En önemli hususlardan biri de kulübün nerelere, kimlere, ne kadar borcu olduğuydu. Hakan Koştu, bu karanlıkta kalan bu konuya açıklık getirmedi.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Kulübün eski başkanlarından Süleyman Türkoğlu, şu sorulara cevap istedi: ”Ben yetkililerden şunu istiyorum: Bergama Belediyespor satılmış ise banka üzerinden gelen para nedir? Bergama Belediyespor’a kaç para geldi? Para kime ödendi? Neden borçlar ödenmedi? Kim ne alışveriş yapmıştır? Siyaset bulaşmış mıdır, bulaşmamış mıdır? ”
HANGİ İŞLETME VERGİ BORCU VAR DİYE BEDAVA DEVREDİLİR?
2009 – 2019 yılları arasında Bergama Belediyespor Kulüp Müdürlüğü görevinde bulunan Erol Altuğ, “Biz Bergamaspor’u devrederken futbolculara 500 bin lira borcumuz vardı. SGK’ye ise 1 milyon 200 bin lira borcumuz vardı ve büyük kısmı yapılandırılmıştı. Esnafa hiç borcumuz yoktu” dedi. Bu konuda bugüne kadar hiç kimsenin şeffaf ve doyurucu açıklama yapmadığının altını çizdi. Altuğ, “Hangi işletme vergi borcum var benim diye bir işletmeyi devreder ki komple? Hava para almadan en ufak bir büfe dahi devredilemiyorsa bu 54 yıllık bir kulüp nasıl devredildi hiç para almadan? Borçları karşılığı devredildiği belirtiliyor. Ama borçlar ödenmedi” diye konuştu.
MAL VARLIKLARI AÇIKLANSIN ÇAĞRISI
2019’da kulüp müdürlüğü görevini tamamladığında mal varlığını açıklayan Erol Altuğ, sözlerini şöyle tamamladı:
”Kulübün devri yapılırken Bergama Belediye Başkanı’nın odasında çekilen, o dönemin kulüp yöneticilerinin de bulunduğu bir fotoğraf var. O fotoğraftaki herkesin kamuoyuna Bergama Belediyespor’un satışıyla ilgili çok doyurucu bilgi vermesi gerekiyor, şeffaf biçimde açıklama yapmaları gerekiyor. Ben Bergama Belediyespor’daki görevimi bırakırken nasıl mal beyanında bulunduysam bu kişilerin hepsinin kulüpte görev almadan önceki ve şimdiki mal varlıklarını açıklamalarını istemek en çok benim hakkım diye düşünüyorum.”