34,5385
35,9817
3.010,34
Türkiye’de “hurda araç teşviki” ve ÖTV muafiyeti ile ilgili düzenlemeler, eski araçların trafikten çekilmesi ve çevre dostu araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla zaman zaman gündeme geliyor. 25 yaş üstü araçlar için ÖTV muafiyetinin ne olduğu merak ediliyor. Vatandaşlar, araç alırken ÖTV muafiyetinden yararlanıp yararlanamayacaklarını araştırıyor. Peki, 25 yaş üstü araçlar ÖTV muafiyeti nedir? Hurda teşviki ne zaman başlayacak? Detaylar haberimizde…
25 YAŞ ÜSTÜ ARAÇLAR İÇİN ÖTV MUAFİYETİ NEDİR?
Türkiye’de “hurda araç teşviki” ve ÖTV muafiyeti ile ilgili düzenlemeler, eski araçların trafikten çekilmesi ve çevre dostu araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla zaman zaman gündeme geliyor.
HURDA TEŞVİKİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, 25 yaş üzerindeki aracını geri dönüşüme verenlerin bir defalığa mahsus olmak üzere Türkiye’de üretilmiş araçları Özel Tüketim Vergisi’nden muaf şekilde almaları için TBMM’ye kanun teklifi sundu.
Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Özdemir, “TBMM’ye verdiğimiz kanun teklifi ile 2000 yılı öncesi (25 yaş ve daha üstü) modele sahip araçların geri dönüşüme verilmesini sağlamak, yerine daha çevreci ve güvenli “yerli üretim” araçların alınmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye’de üretilmiş olması kaydıyla yeni alınacak araçlardan ÖTV alınmamasını öngörüyoruz. Hayırlara vesile olsun” ifadelerini kullandı.
Özdemir ayrıca kanun teklifinin gerekçesine de paylaşımında yer verdi. Gerekçede şu ifadeler yer aldı: “TÜİK’e göre trafiğe kaydı bulunan araçların yaş ortalaması 14,5 olarak hesaplanmıştır. Araç sayısının yüzde 25’lik kısmı ise 21 yaşından büyük taşıtlardan oluşmaktadır. 25 yaş ve daha büyük araçların geri dönüşüme verilmesini teşvik amacıyla araçlarını geri dönüşüme verenlerin bir defalığa mahsus olmak üzere Türkiye’de üretilmiş olmak kaydıyla alacakları yeni araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf tutulması bu kapsamda önemli bir gelişme olacaktır.
Teklif ile 25 yaş ve üstü olan taşıtların yenilenerek ekonomiye kazandırılması, bu kapsamdaki ithalatın azaltılması, akaryakıt israfının önüne geçilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanmaktadır”