Ziraat Bankası’nın 10 milyar lirası 12 yıldır betona gömülü

Halktv.com.tr / ÖZEL

Eski Ferhatpaşa Çiftliği’nin varisleri 2011 yılında İstanbul Bayrampaşa’da, içinde 235 mağaza, dev bir gösteri merkezi ile 2 otel bulunan Ora AVM’yi inşa etti. Ancak anılan AVM açıldıktan sadece 10 ay kadar sonra kapılarına kilit vuruldu.

MAHKEME İFLASINA KARAR VERDİ

AVM’nin sahibi Ora İstanbul Gayrimenkul AŞ için 2012’de, o dönem yürürlükte olan iflas erteleme başvurusu yapıldı. Dosyaya bakan İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi şirketin iflasına karar verdi. İflas kararı Yargıtay’a taşındı. Yargıtay, ilk derece mahkemesinin kararını kaldırdı.

YARGITAY İFLAS KARARINI BOZDU

Dosya bir kez daha ilk derece mahkemesine geldi. Mahkeme, Ora İstanbul Gayrimenkul AŞ için ikinci kez iflas kararı verdi. İkinci iflas kararı da Yargıtay tarafından yine bozuldu.

KONKORDATO TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

10 yıl süren ve ilk derece mahkemesi ile Yargıtay arasında gidip gelen dosyada, 2022’ye gelindiğinde yeni bir süreç başladı. Ora İstanbul Gayrimenkul için bu kez konkordato başvurusunda bulunuldu. 2 yıl süren konkordato davasında karar geçen 18 Temmuz’da çıktı. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato başvurusunu reddetti.

RET KARARINDAN 6 GÜN SONRA

Bu ret kararından 6 gün sonra yeni bir davanın daha açıldığı anlaşıldı. Bu kez, alacaklı bir şirket üzerinden konkordato davası açıldı. Demirform Metal ve Ahşap şirketinin alacaklı olduğu dosyada, borçlu konumda ise Ora İstanbul Gayrimenkul yer aldı.

BİR KEZ DAHA ‘KORUMAYA’ ALINDI

22 Temmuz’da yapılan başvuruda karar 5 Eylül günü çıktı. İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete yönelik 3 aylık geçici mühlet verdi. Bu kararla birlikte şirket, hacizlere karşı korumaya alınmış oldu. Mahkeme, 3 kişilik de geçici konkordato komiseri heyetini atadı.

ZİRAAT BANKASI 270 MİLYON EURO ALACAKLI

Şimdilerde kapıları kilitli olan ve dev bir beton yığınını andıran Ora AVM’nin inşası için harcanan 400 milyon dolarlık kredinin tamamına yakını ise banka kredileri ile karşılandı. 2012’den beri açılan davalarla gündemde olan Ora AVM’den, Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro kredi alacağı bulunuyor. Anılan kredinin TL karşılığı 10 milyar TL seviyesinde. Ziraat Bankası’nın yanı sıra kamunun 200 milyon TL, şahıs ve şirketlerin ise 400 milyon TL’ye yakın alacağı söz konusu.

KÖTÜ NİYET OLARAK DEĞERLENDİRİLİR

İcra ve iflas hukukçusu Prof. Dr. Serdar Kale “Kanunen ikinci kez konkordato talep edilmesinin önünde bir engel bulunmamakla birlikte, durum ve koşullarda önemli bir değişiklik olmadan ikinci kez konkordato talep edilmesi kötü niyet olarak değerlendirilir. Böyle durumlarda mahkeme geçici mühlet kararı dahi vermemelidir. Aksi halde bir şirketin sürekli olarak konkordato zırhından faydalanmasının önü açılır” yorumunda bulundu.